Michelle Obama doet de Democraten een traan wegpinken

© Reuters

Op de openingsavond van de Democratische Conventie in North Carolina stal First Lady Michelle Obama de show. Vooraf waren de aanvallen op de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney niet van de lucht.

Michelle Obama had vooraf al gewonnen spel op de conventievloer in Charlotte, North Carolina. Terwijl haar Barack Obama als president aan populariteit moest inboeten, is zij er de voorbije vier jaar als First Lady alleen maar geliefder op geworden.

Obama deed wat van haar verwacht werd en zette haar man neer als een liefhebbend echtgenoot en een ideale vader die zijn bescheiden komaf nooit vergeten is. “Als het erop aankomt om onze economie te herbouwen, dan denkt Barack aan mensen zoals mijn vader en zijn grootmoeder”, zei ze. “Hij denkt aan de trots die komt van een dag hard werk.”

Obama vertelde dat ze vier jaar gelden betwijfelde of haar kinderen wel normaal zouden opgroeien in het Witte Huis. Die twijfels zijn weg. Als we echt een betere wereld willen achterlaten voor onze kinderen, zei ze, “dan moeten we werken als nooit tevoren, dan moeten we samenkomen en samen standhouden voor de man die we kunnen vertrouwen om dit grootse land vooruit te laten gaan: mijn echtgenoot, onze president – president Barack Obama.”

De First Lady kreeg vochtige ogen toen ze het over haar kinderen had. Ook in de zaal waren er tegen die tijd heel wat mensen die het niet droog hielden.

‘Romney snapt het niet’

Hoge ogen gooide ook Julián Castro, de Democratische burgemeester van San Antonio, in het Republikeinse Texas. Hij geldt als een grote belofte en mocht de keynote speech van de Conventie geven, een rol die acht jaar geleden was toebedeeld aan Barack Obama.

Zoals de gewoonte is op Amerikaanse partijconventies, vertelde Castro verhalen over zijn eigen immigrantenroots. Maar hij haalde ook hard uit naar de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Hem verweet hij dat zijn economische theorieën achterhaald zijn.

“De theorie is getest en ze heeft gefaald. Onze economie heeft gefaald. De middenklasse heeft de prijs betaald. Uw familie heeft de prijs betaald. Mitt Romney snapt het gewoon niet.”

Nieuwe jobs
Vervolgens nam Castro de verdediging van Barack Obama op zich. “Vier jaar geleden stond Amerika aan de rand van een depressie”, zei hij. “Ondanks enorme tegenspoed en een eensgezinde Republikeinse oppositie ondernam onze president actie. En nu hebben we 4,5 miljoen nieuwe jobs.”

Nadat er op de Republikeinse Conventie vorige week in Florida behoorlijk wat onwaarheden gedebiteerd werden op het podium, deed die laatste bewering de feitencheckers meteen in gang schieten.

Die 4,5 miljoen nieuwe jobs zijn er alleen in de privésector, stipt The New York Times aan. Bij de overheden gingen er honderdduizenden banen verloren. De banenwinst kwam er ook alleen maar na januari 2010, een jaar nadat Obama aantrad en zijn herstelbeleid ten volle werkte. Sinds de eerste dag van zijn ambtstermijn zijn er iets minder jobs in de VS.

‘Als Romney de Kerstman was…’

Ook Deval Patrick, de gouverneur van Masachusetts, pakte Mitt Romney, zijn voorganger in die functie, hard aan. “Romney praat veel over wat hij allemaal gefikst heeft”, zei hij. “Ik kan u vertellen: Massachusetts was daar niet bij.”

De oneliner van de avond kwam echter van Ted Strickland, de ex-gouverneur van Ohio: “Als Mitt Romney de Kerstman was, zou hij de rendieren ontslaan en de elfjes delokaliseren.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content