De toespraak van Michelle Obama werd geschreven door een speechschrijver die in 2008 voor Hillary Clinton werkte en die toen haar verliezerstoespraak neerpende.

In 2008 waren de Obama's en de Clintons tegenstanders, en allesbehalve bevriend. Die meningsverschillen en vijandelijkheden zijn nu weggegomd.

Michelle Obama stond als eerste hoofdspreker van de eerste Conventiedag geprogrammeerd, en op het moment dat zij ten tonele verscheen, was er geen sprake meer van boegeroep. Zelfs de Sandersaanhang was onder de indruk en gaf de first lady een staande ovatie. Michelle Obama leek perfect op haar gemak voor een publiek van duizenden (en voor miljoenen tv-kijkers) helemaal in controle. Ze stak van wal voor een toespraak waarin ze Trump aanviel zonder hem bij naam te noemen. Sommige delegates luisterden met open mond.

Bullenbak

Ze plaatste de verkiezingen om te beginnen in een persoonlijke context.

De president en wie we verkiezen, zei ze, "geeft de mogelijkheid om onze kinderen vorm te geven voor de volgende 4 of 8 jaar van hun leven". Dat hadden Barack en zijzelf geprobeerd met hun eigen kinderen door altijd het voorbeeld te stellen. Het was van belang "hoe we uitleggen dat als iemand wreed is en als een bullenbak handelt, dat je dan niet naar hun niveau zinkt. Neen, ons motto is: als zij de lage weg kiezen, gaan wij hoog".

De president wordt een soort model voor de kinderen.

In die zin "gaat het niet over Democratisch of Republikeins. In deze verkiezing is er maar één persoon die ik met die verantwoordelijkheid vertrouw, en dat is onze vriend Hillary Clinton". "I'm with her", zei ze, de slogan van Clintoncampagne herhalend.

Hillary beseft, zei Michelle, dat dingen niet "zwart of wit" zijn, en niet gevat kunnen worden in 140 tekens. Trump, de niet bij naam genoemde, is een Twitterkanon.

Obama kreeg tegen het eind van haar toespraak emotionele reacties - delegates waren tot tranen toe geroerd.

Tegenover Trumps Conventie van doem en neergang, stelde zij haar Amerika dat beter is dan ooit.

"Ik word elke dag wakker in een huis dat gebouwd werd door slaven. En ik zie hoe mijn dochters, mooie intelligente jonge zwarte vrouwen, daar in de tuin met hun hond spelen."

"En door Hillary Clinton zullen mijn dochters en al onze zonen en dochters het normaal vinden dat een vrouw president van de VS kan zijn."

"Laten we ons dus door niemand vertellen dat dit land niet groot is. Dat we het om de een of andere reden opnieuw groot moeten maken. Want op dit ogenblik is dit het grootste land ter wereld".

Michelle Obama leek zo klaar om zelf presidentskandidaat te zijn.

De toespraak van Michelle Obama werd geschreven door een speechschrijver die in 2008 voor Hillary Clinton werkte en die toen haar verliezerstoespraak neerpende. In 2008 waren de Obama's en de Clintons tegenstanders, en allesbehalve bevriend. Die meningsverschillen en vijandelijkheden zijn nu weggegomd.Michelle Obama stond als eerste hoofdspreker van de eerste Conventiedag geprogrammeerd, en op het moment dat zij ten tonele verscheen, was er geen sprake meer van boegeroep. Zelfs de Sandersaanhang was onder de indruk en gaf de first lady een staande ovatie. Michelle Obama leek perfect op haar gemak voor een publiek van duizenden (en voor miljoenen tv-kijkers) helemaal in controle. Ze stak van wal voor een toespraak waarin ze Trump aanviel zonder hem bij naam te noemen. Sommige delegates luisterden met open mond.Ze plaatste de verkiezingen om te beginnen in een persoonlijke context.De president en wie we verkiezen, zei ze, "geeft de mogelijkheid om onze kinderen vorm te geven voor de volgende 4 of 8 jaar van hun leven". Dat hadden Barack en zijzelf geprobeerd met hun eigen kinderen door altijd het voorbeeld te stellen. Het was van belang "hoe we uitleggen dat als iemand wreed is en als een bullenbak handelt, dat je dan niet naar hun niveau zinkt. Neen, ons motto is: als zij de lage weg kiezen, gaan wij hoog".De president wordt een soort model voor de kinderen. In die zin "gaat het niet over Democratisch of Republikeins. In deze verkiezing is er maar één persoon die ik met die verantwoordelijkheid vertrouw, en dat is onze vriend Hillary Clinton". "I'm with her", zei ze, de slogan van Clintoncampagne herhalend.Hillary beseft, zei Michelle, dat dingen niet "zwart of wit" zijn, en niet gevat kunnen worden in 140 tekens. Trump, de niet bij naam genoemde, is een Twitterkanon.Obama kreeg tegen het eind van haar toespraak emotionele reacties - delegates waren tot tranen toe geroerd. Tegenover Trumps Conventie van doem en neergang, stelde zij haar Amerika dat beter is dan ooit. "Ik word elke dag wakker in een huis dat gebouwd werd door slaven. En ik zie hoe mijn dochters, mooie intelligente jonge zwarte vrouwen, daar in de tuin met hun hond spelen.""En door Hillary Clinton zullen mijn dochters en al onze zonen en dochters het normaal vinden dat een vrouw president van de VS kan zijn.""Laten we ons dus door niemand vertellen dat dit land niet groot is. Dat we het om de een of andere reden opnieuw groot moeten maken. Want op dit ogenblik is dit het grootste land ter wereld".Michelle Obama leek zo klaar om zelf presidentskandidaat te zijn.