Michelle Bachelet wint Chileense presidentsverkiezingen

Michelle Bachelet © REUTERS

De socialistische presidentskandidate Michelle Bachelet heeft in Chili de verkiezingen gewonnen.

In Chili heeft de socialistische oud-president Michelle Bachelet de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat meldt de omroep BBC. Haar conservatieve tegenkandidate Evelyn Matthei heeft intussen haar nederlaag erkend.

Met bijna 90 procent van de stemmen geteld staat Bachelet op 62 procent. Haar rivale Matthei verzamelde slechts 38 procent van de Chileense bevolking achter zich. Zij is thans nog minister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid onder uittredend president Sebastián Piñera.

Twee rondes

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 17 november behaalde Bachelet al 47 procent van de stemmen. Dat was juist niet voldoende voor een directe overwinning. Matthei wist toen slechts 25 procent van de kiezers te overtuigen.

Alliantie

De 62-jarige Bachelet staat aan het hoofd van een centrumlinkse alliantie tussen socialisten, christendemocraten en communisten. Gedurende haar campagne heeft ze beloofd dat ze de kloof tussen arm en rijk zal dichten in het Zuid-Amerikaanse land. Ze wil onder meer het onderwijs hervormen en de vennootschapsbelasting aanpakken.

Tweede mandaat

Bachelet was al president van Chili tussen 2006 en 2010. Omdat een Chileense president volgens de grondwet geen twee opeenvolgende ambtstermijnen kan aanblijven, kon ze zich daarna niet meer verkiesbaar stellen. Als Bachelet de presidentiële eed aflegt op 11 maart, wordt ze de eerste Chileense leider in een tweede mandaat sinds het eind van de militaire dictatuur in 1990. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content