Michel wil einde aan ‘onwettige’ en ‘ongecontroleerde’ migratiestromen

premier Michel © AFP

Volgens premier Charles Michel (MR) is het lamleggen van de illegale migratie van groot belang om de Schengenzone de komende jaren overeind te houden. Dat zei hij bij de start van de Europees-Turkse top in Brussel.

Premier Charles Michel (MR) heeft bij zijn aankomst op de Europees-Turkse top in Brussel gepleit voor het onmiddellijke einde van de “onwettige” en “ongecontroleerde” migratiestromen naar Europa.

“Wat we onmiddellijk moeten doen, is het stoppen van ongecontroleerde en illegale vluchtelingenstromen. Dat is de prioriteit (…) Ik wacht hier op een duidelijk signaal van mijn collega”, zei Michel voor aanvang van het topoverleg van de Europese leiders met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Schengenzone

Volgens Michel is het lamleggen van de illegale migratie van groot belang om de Schengenzone de komende jaren overeind te houden. Daarvoor moet met Turkije samengewerkt worden, maar de premier is naar eigen zeggen ook “niet naïef” en wil “duidelijke eisen” stellen.

Michel wil met Turkije niet enkel praten over afspraken om de vluchtelingencrisis aan te pakken, maar ook over persvrijheid. Ankara besloot enkele dagen geleden immers om de grootste oppositiekrant Zaman over te nemen. “Dat is een gigantisch probleem. Voor ons is persvrijheid een cruciaal punt”, stelde de Belgische premier.

Griekse hotspots

Naast de samenwerking met Turkije komt het er volgens Michel ook op aan de Griekse hotspots voor de registratie van inkomende vluchtelingen zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Dat is volgens hem nodig om het Europese spreidingsplan op toerental te krijgen en dan zal ook België meer vluchtelingen uit Griekenland overnemen, op voorwaarde dat alle lidstaten een inspanning doen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content