Zwaargewichten als de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Xi Jinping en de Iraanse president Hassan Rohani komen dit jaar naar de traditionele diplomatieke hoogmis op de VN-hoofdzetel. Het toptreffen vindt plaats op een moment dat de oorlog in Syrië en de instabiliteit in de bredere regio de Europeanen voor grote uitdagingen stelt, in de eerste plaats de terreurdreiging en de vluchtelingenstromen.

"De Europese Unie heeft de voorbije dagen belangrijke stappen gezet om de opvang van vluchtelingen te verbeteren en de grensbewaking te versterken, maar er moet meer gebeuren. De fundamentele inzet bestaat erin om opnieuw een dynamiek van veiligheid, ontwikkeling en vrede op gang te brengen in de naburige regio, in landen als Syrië, Irak en Libië", stelt Charles Michel.

'Militair ingrijpen niet uitsluiten'

Michel pleit voor een drieledige strategie: het versterken van ontwikkeling van de regio en de humanitaire steun aan vluchtelingen in buurlanden als Jordanië en Turkije, de lancering van een nieuw diplomatiek proces en een "eventuele militaire optie in het kader van het internationaal recht". De eerste minister sluit een militair ingrijpen niet uit, maar dat moet hoe dan ook gekoppeld worden aan politieke post-conflictstrategie. "We moeten lessen trekken uit de mislukking in Libië."

Cruciaal wordt de rol van Rusland. Het blijft gissen naar de precieze intenties van het Kremlin, dat de voorbije weken zijn militaire aanwezigheid in Syrië aanzienlijk versterkte en campagne voert voor een internationale alliantie met de Syriche president Bashar al-Assad tegen Islamitische Staat. Voor het westen is al-Assad echter persona non grata. "Dat is de complexiteit van de situatie. Wij hebben twee vijanden in Syrië: Assad en IS", aldus de premier. Michel hoopt dat er de komende dagen diplomatieke contacten plaatsvinden om de zaken opnieuw in beweging te brengen. "Als iedereen hier met een definitief standpunt komt, dan heeft het geen zin. Iedereen moet bereid zijn om te luisteren naar de argumenten van de andere. Misschien gaat er dan een deur op een kier, want vandaag is de situatie echt dramatisch".

MH17

Intussen blijft ook het conflict in het oosten van Oekraïne wegen op de verhoudingen tussen Rusland en Europa. Dinsdag houdt Michel overigens overleg met de leiders van Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië over het onderzoek naar de crash van het vliegtuig MH17 boven de conflictzone. De resultaten van dat onderzoek worden op 13 oktober gepubliceerd.

(Belga/RR)

Zwaargewichten als de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Xi Jinping en de Iraanse president Hassan Rohani komen dit jaar naar de traditionele diplomatieke hoogmis op de VN-hoofdzetel. Het toptreffen vindt plaats op een moment dat de oorlog in Syrië en de instabiliteit in de bredere regio de Europeanen voor grote uitdagingen stelt, in de eerste plaats de terreurdreiging en de vluchtelingenstromen. "De Europese Unie heeft de voorbije dagen belangrijke stappen gezet om de opvang van vluchtelingen te verbeteren en de grensbewaking te versterken, maar er moet meer gebeuren. De fundamentele inzet bestaat erin om opnieuw een dynamiek van veiligheid, ontwikkeling en vrede op gang te brengen in de naburige regio, in landen als Syrië, Irak en Libië", stelt Charles Michel. Michel pleit voor een drieledige strategie: het versterken van ontwikkeling van de regio en de humanitaire steun aan vluchtelingen in buurlanden als Jordanië en Turkije, de lancering van een nieuw diplomatiek proces en een "eventuele militaire optie in het kader van het internationaal recht". De eerste minister sluit een militair ingrijpen niet uit, maar dat moet hoe dan ook gekoppeld worden aan politieke post-conflictstrategie. "We moeten lessen trekken uit de mislukking in Libië." Cruciaal wordt de rol van Rusland. Het blijft gissen naar de precieze intenties van het Kremlin, dat de voorbije weken zijn militaire aanwezigheid in Syrië aanzienlijk versterkte en campagne voert voor een internationale alliantie met de Syriche president Bashar al-Assad tegen Islamitische Staat. Voor het westen is al-Assad echter persona non grata. "Dat is de complexiteit van de situatie. Wij hebben twee vijanden in Syrië: Assad en IS", aldus de premier. Michel hoopt dat er de komende dagen diplomatieke contacten plaatsvinden om de zaken opnieuw in beweging te brengen. "Als iedereen hier met een definitief standpunt komt, dan heeft het geen zin. Iedereen moet bereid zijn om te luisteren naar de argumenten van de andere. Misschien gaat er dan een deur op een kier, want vandaag is de situatie echt dramatisch". Intussen blijft ook het conflict in het oosten van Oekraïne wegen op de verhoudingen tussen Rusland en Europa. Dinsdag houdt Michel overigens overleg met de leiders van Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië over het onderzoek naar de crash van het vliegtuig MH17 boven de conflictzone. De resultaten van dat onderzoek worden op 13 oktober gepubliceerd.(Belga/RR)