Michel: 'Ik aanvaard geen onderhandelingen die lijken op een vorm van chantage'

17/03/16 om 16:58 - Bijgewerkt om 19:21

Premier Charles Michel verwacht dat het "zeer moeilijk" wordt om met Turkije een akkoord te bereiken om de vluchtelingenstromen vanuit Turkije naar Griekenland aan te pakken. "Liever geen dan een slecht akkoord", zo beklemtoonde Michel donderdag bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel.

Michel: 'Ik aanvaard geen onderhandelingen die lijken op een vorm van chantage'

Charles Michel © AFP

De Europese leiders beraden zich over een ontwerpakkoord met Turkije. Ankara is bereid alle migranten die illegaal aankomen in Griekenland terug te nemen, maar verwacht wel dat voor elke teruggestuurde Syrische vluchteling een andere Syriër vanuit Turkije legaal wordt hervestigd in Europa.

Volgens Michel is het "niet zeker" dat het akkoord met Turkije er ook effectief zal komen. "We moeten zeker zijn dat zo'n strategisch akkoord tot resultaten leidt, namelijk het stoppen van illegale en ongecontroleerde immigratie", zo verklaarde de premier. Michel toonde zich ook zeer op zijn hoede over de bijkomende eisen die Ankara op tafel legt. "De Turken vragen veel. Ik aanvaard geen onderhandelingen die soms lijken op een vorm van chantage", aldus de premier, die wil dat Europa zich "vastberaden" opstelt in de gesprekken.

De regeringsleider toonde zich bijvoorbeeld "zeer bezorgd over visaliberalisering". Hij wil dan ook "absolute zekerheid" dat er "geen politieke beslissing wordt genomen" en dat Turkije effectief aan de meer dan zeventig voorwaarden voldoet. Op dat vlak wacht de Turken nog "gigantisch veel werk". (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners