Philippe De Backer (Open VLD)

‘Michael Bloomberg zou een game changer kunnen worden voor de Amerikaanse politiek’

Philippe De Backer (Open VLD) Lijsttrekker voor Open VLD in Antwerpen en staatssecretaris in de federale regering

Democraten en Republikeinen zitten gevangen in hun oude demonen, en nieuwe kandidaten zoals Donald Trump maken nieuwe demonen, zegt Europees parlementslid Philippe De Backer (Open VLD). Hij verwacht dat Michael Bloomberg alsnog als onafhankelijk kandidaat in de race zal stappen.

De polarisering van het Amerikaanse politiek debat is geen fraai schouwspel. Het niveau van het debat overstijgt nauwelijks de soundbite of persoonlijke aanval. Vannacht komen de Amerikaanse voorverkiezingen dicht bij hun hoogtepunt: Democraten en Republikeinen maken op Super Tuesday een grote stap in het selecteren van hùn presidentskandidaat. Maar is er wel een kandidaat die de meerderheid van de Amerikanen vertegenwoordigt in hun denken en wensen? En is het Amerikaanse politieke systeem niet dringend toe aan een serieuze shake-up?

Bij de Democraten neemt Bernie Sanders, een oude socialist, het op tegen de Clinton-dynastie, beschadigd door corruptieschandalen en oude politieke cultuur. Bij de Republikeinen gaat de meeste aandacht naar de populistische xenofoob Donald Trump, die de ultraconservatieve Marco Rubio en religieuze Ted Cruz naar de achtergrond drukt. Het gevecht van de dwergen.

Michael Bloomberg zou een game changer kunnen worden voor de Amerikaanse politiek

Democraten en Republikeinen zitten gevangen in hun oude demonen. Ethisch conservatisme en economische waanzin wisselen elkaar af. En nieuwe kandidaten maken nog een aantal demonen erbij door geen afstand te nemen van de KKK of Mussolini te citeren, zoals Trump, of de bijbel als politiek uitgangspunt te nemen, zoals Rubio en Cruz. Vakbonden en corporate America, geloofscongregaties en grote donoren bepalen het politieke spel. Onbegrijpelijk dat deze mensen kans maken om het grootste en machtigste land van de wereld te leiden.

Waarom is er geen alternatief? Als je naar mainstream Amerika luistert en de voorkeuren van de Amerikanen bekijkt, dan lijkt een middenweg nodig. Peilingen laten zien dat op verschillende van de belangrijkste topics Amerikanen een duidelijke keuze maken over waar ze met hun land naartoe willen.

Op ethische thema’s worden Amerikanen liberaler dan ooit. 60 procent is voor het homohuwelijk, 70 procent steunt het recht op zelfbeschikking en euthanasie en 55 procent is voor het recht als vrouw om te kiezen voor abortus.

Ook economisch zien we een liberale verschuiving: 55 procent vindt dat de overheid te veel taken heeft, 55 procent vindt dat staten en de federale overheid de economie teveel reguleert en 60 procent vindt vrijhandel een opportuniteit voor economische groei en geen bedreiging.

En op sociale thema’s steunt een meerderheid van de Amerikanen Obamacare als een stap op weg naar een gezondheidszorg voor allen, terwijl 70 procent klimaatsverandering hoger op de politieke agenda wil. Tegelijk is het vertrouwen in de politiek gezakt naar een historisch dieptepunt.

Michael Bloomberg
Michael Bloomberg© EPA

Slechts 10 procent van de Amerikanen hebben een hoog tot zeer hoog vertrouwen in hun politici. Zodoende voldoet geen enkele presidentskandidaat in de verste verte aan de overtuigingen en de voorkeuren van de Amerikanen. Gevangen in het partijbelang, tegen het algemeen belang.

Misschien is het politieke systeem alleen te veranderen door een outsider? De speculaties rond een kandidatuur van Michael Bloomberg steken steeds hardnekkiger de kop op. Hij staat op bijna alle thema’s aan de kant van de meerderheid van de Amerikanen. Hij is voor het recht op euthanasie en abortus en hij heeft een duidelijk standpunt over een kleinere staat, lagere belastingen en ondernemerschap. Hij heeft bestuurservaring als burgemeester van New York, waar hij investeerde in onderwijs, groene economie en stadsontwikkeling. En met een geschat vermogen van 30 miljard dollar staat hij ook ver van de special interests die de politieke besluitvorming zo kaapt.

Ik denk stellig dat Bloomberg zijn kandidatuur zal stellen, eens het duidelijk is tegen wie hij het moet opnemen bij de Democraten en Republikeinen. Het zou een game changer kunnen zijn voor het Amerikaanse politieke landschap.

Een onafhankelijke president zou toelaten dat Democraten en Republikeinen hun partijen heroriënteren en opnieuw opbouwen

Een onafhankelijke president zou ook toelaten dat Democraten en Republikeinen hun partijen heroriënteren en opnieuw opbouwen. Beide partijen zijn gekaapt door particuliere belangengroepen die een normale politiek onmogelijk maken. Daardoor keren Amerikanen zich af – net zoals in Europa trouwens – van traditionele partijen. Mensen vragen de controle over hun eigen leven terug. Mensen laten zich niet meer voorschrijven wat ze moeten denken. En mensen laten zich niet langer doen door beslissingen die de kleine elite bevoordelen ten koste van de samenleving. Integendeel. Mensen snakken naar meer vrijheid en duidelijkheid, met een betrouwbare kleine overheid die de basistaken correct en transparant uitvoert en hen vooral kansen geeft via onderwijs en verder gerust laat als ze zelf in staat zijn keuzes te maken.

Doorheen de geschiedenis heeft America zich altijd opnieuw weten uitvinden. Na de change van Obama is het misschien tijd voor de liberale koers die Amerika altijd heeft gekenmerkt, te hernemen en te herwaarderen. ‘Make America great again’ is de slogan van Trump. Misschien kan Michael Bloomberg wel deliveren. Of om het met de woorden van Frank Sinatra te zeggen. If he can make it there – The Big Apple – he can make it anywhere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content