Michael Bloomberg wordt geen presidentskandidaat: ‘Ik kan zelf niet winnen, en wil Trump niet doen winnen’

Michael Bloomberg © Reuters
Rudi Rotthier

In een artikel op zijn eigen nieuwssite begraaft de Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg zijn plannen om presidentskandidaat te zijn. “Het is me duidelijk dat ik niet zou kunnen winnen”.

De 74-jarige Michael Bloomberg, een van de rijkste Amerikanen en twee termijnen lang burgemeester van New York, had openlijk geflirt met een presidentskandidatuur omdat hij het niveau van de kandidaten aan zowel Republikeinse als Democratische kant bedroevend tot gevaarlijk vond, en met name Donald Trump en Ted Cruz bij de Republikeinen en Bernie Sanders bij de Democraten.

Michael Bloomberg, een Republikein die economisch conservativisme (vrijhandel, lage belastingen) combineert met sociaal progressieve standpunten (abortusrechten en beperkende wapenwetten), nam de voorbije maanden in overweging om als onafhankelijke aan de verkiezingen deel ten nemen.

Maar, schrijft hij nu op de nieuwssite Bloomberg.com, “als ik naar de gegevens kijkt, is het me duidelijk dat ik niet zou kunnen winnen. Ik geloof dat ik in een aantal staten kan winnen – maar niet genoeg” om over het hele land een meerderheid te behalen.

Geen Trump of Cruz

Het effect zou wel kunnen zijn, zo gaat hij verder, dat niemand een meerderheid behaalt. “In dat geval zou de keuze voor een president uit de handen van het volk genomen worden en naar het Congres gaan”. “Zoals het er nu voorstaat, met Republikeinse meerderheden in de beide Kamers, kan het best dat mijn kandidatuur leidt tot de verkiezing van Donald Trump of senator Ted Cruz. Dat risico kan ik niet met mijn geweten in overeenstemming brengen”.

“Ik heb meneer Trump vele jaren oppervlakkig gekend, en dat was vriendschappelijk. Ik stemde er zelfs mee in twee keer te verschijnen in zijn tv-programma ‘The Apprentice’. Maar hij voert, voor zolang ik me kan herinneren, de presidentscampagne die de grootste tweedracht zaait, die het meest demagogisch is. Trump appelleert aan onze laagste impulsen”. Cruz, voegt hij toe, “is niet minder extreem”.

Bernie Sanders, die Bloomberg eerder ook bekritiseerde, komt niet in Bloombergs artikel voor.

Bloomberg trekt zich terug als potentiële kandidaat. “Maar ik zal niet zwijgen over de bedreiging die partijdig extremisme voor ons land inhoudt.”

In dit jaar van boze kiezers was het de vraag of Bloomberg, een superrijke zakenman, die ook als burgemeester van New York eerder om zijn competentie werd geprezen dan om zijn empathie, veel stemmen zou halen.

Bloomberg staat politiek misschien het dichtst bij Hillary Clinton, en de vraag is nu of hij haar, als zij de Democratische genomineerde wordt, officieel zal ondersteunen.

Partner Content