Ruim een jaar nadat vlucht MH370 van de radar verdween, kwamen de Maleisische en Chinese ministers van Transport en de Australische vicepremier bij elkaar om de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig te bespreken. De Boeing 777 vloog van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking op 8 maart 2014 met 239 inzittenden, hoofdzakelijk Chinezen.

Volgens experts zou het vliegtuig ten westen van Australië neergestort zijn, maar voorlopig werd niets teruggevonden. Wetenschappers gebruiken geavanceerde sonartechnologie om een gebied van 60.000 vierkante kilometer zeebodem ten westen van het Australische Perth uit te kammen.

Reuters
© Reuters

Zoektocht van 80 miljoen euro

Vier schepen hebben voorlopig zo'n zestig procent van dat gebied doorzocht en moeten het volledige zoekgebied afgewerkt hebben in mei. De zoektocht kostte tot nu meer dan 80 miljoen euro. Een bedrag dat vooral Australië en Maleisië neergeteld hebben.

Als de zoektocht vruchteloos blijft, zal het zoekgebied verdubbeld worden naar 120.000 vierkante kilometer of zo'n vier keer de oppervlakte van België. Maar de weersomstandigheden in de aanstormende wintermaanden zullen die uitgebreide zoektocht verlengen met een jaar, laten de ministers in een gezamenlijk persbericht nog weten.

Australisch vicepremier Warren Truss en de Maleisische en Chinese ministers van Transport Liow Tiong Lai (midden) en Yang Chuantang (rechts) na de persconferentie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur., Reuters
Australisch vicepremier Warren Truss en de Maleisische en Chinese ministers van Transport Liow Tiong Lai (midden) en Yang Chuantang (rechts) na de persconferentie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. © Reuters

Meer vraagtekens dan antwoorden

Onderzoekers weten nog altijd niet wat er precies gebeurd is met het vliegtuig. Waarom het vliegtuig zo ver uit koers vloog is evenmin bekend. Dat maakt het des te crucialer om het vliegtuig en de bandopnemers van de zwarte doos te vinden. Analisten konden zich dan ook enkel op de gegevensuitwisseling tussen een communicatiesatelliet en het vliegtuig baseren om het zoekgebied vast te leggen.

Na afloop van de vergadering stelde Australisch minister van Transport Warren Truss zich hoopvol op. Hij zei erop te vertrouwen dat men in het juiste gebied aan het zoeken is en over de beste uitrusting beschikt. 'Als het vliegtuig zich in het gebied bevindt, zullen we het vinden.'

(NC)

Ruim een jaar nadat vlucht MH370 van de radar verdween, kwamen de Maleisische en Chinese ministers van Transport en de Australische vicepremier bij elkaar om de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig te bespreken. De Boeing 777 vloog van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking op 8 maart 2014 met 239 inzittenden, hoofdzakelijk Chinezen.Volgens experts zou het vliegtuig ten westen van Australië neergestort zijn, maar voorlopig werd niets teruggevonden. Wetenschappers gebruiken geavanceerde sonartechnologie om een gebied van 60.000 vierkante kilometer zeebodem ten westen van het Australische Perth uit te kammen. Zoektocht van 80 miljoen euroVier schepen hebben voorlopig zo'n zestig procent van dat gebied doorzocht en moeten het volledige zoekgebied afgewerkt hebben in mei. De zoektocht kostte tot nu meer dan 80 miljoen euro. Een bedrag dat vooral Australië en Maleisië neergeteld hebben. Als de zoektocht vruchteloos blijft, zal het zoekgebied verdubbeld worden naar 120.000 vierkante kilometer of zo'n vier keer de oppervlakte van België. Maar de weersomstandigheden in de aanstormende wintermaanden zullen die uitgebreide zoektocht verlengen met een jaar, laten de ministers in een gezamenlijk persbericht nog weten.Meer vraagtekens dan antwoordenOnderzoekers weten nog altijd niet wat er precies gebeurd is met het vliegtuig. Waarom het vliegtuig zo ver uit koers vloog is evenmin bekend. Dat maakt het des te crucialer om het vliegtuig en de bandopnemers van de zwarte doos te vinden. Analisten konden zich dan ook enkel op de gegevensuitwisseling tussen een communicatiesatelliet en het vliegtuig baseren om het zoekgebied vast te leggen. Na afloop van de vergadering stelde Australisch minister van Transport Warren Truss zich hoopvol op. Hij zei erop te vertrouwen dat men in het juiste gebied aan het zoeken is en over de beste uitrusting beschikt. 'Als het vliegtuig zich in het gebied bevindt, zullen we het vinden.'(NC)