Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

MH370: 'Aanvaard dat uw geliefden dood zijn'

China heeft de families van de passagiers aan boord van de vermiste vlucht MH370 aangespoord om te aanvaarden dat hun geliefden dood zijn. Het land roept ook om niet langer kritiek te uiten op de Maleisische autoriteiten die het onderzoek leiden omdat dat de 'nationale belangen' van China kunnen schaden. Dat staat te lezen in het editoriaal van de staatskrant China Daily.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Maleisië vraagt meer militaire hulp aan Verenigde Staten

Het land zal het verzoek doen tijdens een top van defensieministers dinsdag in Hawaii. Het verzoek is opmerkelijk. Maleisië stond lange tijd weigerachtig tegenover hulp van andere landen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Familieleden eisen ontmoeting met Boeing en Rolls Royce

Familieleden van de inzittenden van het verdwenen vliegtuig eisen een ontmoeting met topmensen van vliegtuigbouwer Boeing en motorenconstructeur Rolls Royce. Ze willen inzage in alle bevindingen van het onderzoek. De familieleden eisten eerder verontschuldigingen van de Maleisische overheid voor het gebrek aan communicatie en voor de slechte manier waarop het onderzoek geleid wordt.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Maleisië geeft zoektocht naar overlevenden niet op

Nadat Chinese familieleden van de inzittenden van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines woedend reageerden op het nieuws dat het vliegtuig zeker gecrasht is en dat er geen overlevenden zijn, zegt de Maleisische regering nu dat ze de zoektocht naar overlevenden niet opgeeft.

'Er is nog hoop dat er overlevenden zijn, al is de kans klein,' zegt de Maleisische minister van Transport Hishammoeddin Hoessein. De minister deed die uitspraak op de Chinese staatstelevisie CCTV. 'Ik heb aan de familieleden gezegd dat ze diep in mijn hart moesten kijken. Met de moed der wanhoop, biddend voor een mirakel, hoe onmogelijk ook, vroegen de familieleden me om te blijven zoeken naar overlevenden.'

'Ik heb hen gezegd dat de zoektocht naar overlevenden de absolute prioriteit krijgt,' zei Hoessein. 'Het gaat hier niet om het vliegtuig. Het gaat niet om de zwarte doos. Het gaat om de mensen die in het vliegtuig zaten.'

'Ik heb de familieleden mijn garantie gegeven, uit naam van mijn eigen familie, uit naam van de regering, uit naam van de hele Maleisische bevolking: we zullen niet stoppen met zoeken naar overlevenden.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Rommel in de oceanen'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Mama komt thuis'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

VS: Er is geen sprake van terrorisme

Volgens bronnen in de Verenigde Staten is de verdwijning van de Boeing 777 van Malaysia Airlines geen gevolg van een terroristische aanslag. Ook Malaysia volgt niet langer de piste van terrorisme.

In de beginfase van het onderzoek werd rekening gehouden met het feit dat de piloot mogelijk zijn eigen vliegtuig had gekaapt. Bij een huiszoeking in zijn woning werd een vluchtsimulator gevonden. De Maleisische autoriteiten zeggen nu dat onderzoek van de simulator geen enkele aanwijzing geeft voor het feit dat de gezagvoerder iets 'sinister' van plan zou zijn geweest.

Wat de oorzaak van de verdwijning dan wel is, blijft ruim drie weken in het onderzoek nog altijd een compleet mysterie.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Abbott: 'Het vliegtuig is neergestort'

'Er zijn overweldigende aanwijzingen van het feit dat het vliegtuig is neergestort. Het is neergestort in het zuiden van de Indische Oceaan.' Dat zei de Australische premier Tony Abbott nadat eerder de familieleden van passagiers aan boord van de verdwenen Boeing woedend hadden gereageerd toen de Maleisische autoriteiten bekend maakten dat het vliegtuig wel degelijk verloren is.

De familieleden klagen sinds de verdwijning van het toestel over een gebrek aan informatie van Maleisië. Ze eisen excuses van de Maleisische eerste minister Najib Razak omdat hij een verklaring uitgaf waarin hij zei dat het vliegtuig is neergestort.

Abbott steunt zijn Maleisische ambtsgenoot met de stelling dat de aanwijzingen voor een crash van het vliegtuig overweldigend zijn. 'Ik denk dat premier Nazak de juiste conclusie trekt.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Geen tijdslimiet op zoektocht naar verdwenen Boeing

Er wordt geen tijdslimiet gezet op de zoektocht naar de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines zei de Australische premier Tony Abbott tijdens een persconferentie. Er zijn op dit ogenblik 10 vliegtuigen en 10 schepen actief in de intensieve zoektocht naar het vliegtuig nadat eerder brokstukken zijn gevonden in de Indische Oceaan.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Zoektocht naar verdwenen Boeing wordt opgevoerd

De inspanningen in de zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden worden niet verminderd maar juist opgevoerd. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott gezegd. Volgens Abbott zijn de speurders het verplicht aan de familieleden van de slachtoffers om het toestel terug te vinden.