Dat het vliegtuig op 17 juli vorig jaar neergehaald werd met met behulp van een BUK-raket, is volgens het OM "een van de belangrijke scenario's". Alle 298 inzittenden van de rampvlucht kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 6 Belgen. Het OM publiceert nu gesprekken die de Oekraïense geheime dienst SBU heeft uitgeluisterd.

Een van degenen die het gesprek over de raketinstallatie voeren, vraagt bevestiging dat het om een BUK-installatie gaat. De persoon aan de andere kant van de lijn bevestigt dat. Verder noemen ze het wapen een "schoonheid" en overleggen ze waar het moet worden neergezet. Uit de telefoongesprekken blijkt ook waar het wapen zich bevond en hoe het werd verplaatst.

De ochtend na de crash zegt een separatist in een telefoongesprek dat het BUK-raketsysteem weg is uit Oekraïne en de grens is overgebracht naar Rusland. "Het was een zootje, verder heb ik niets te zeggen", zegt de separatist. Twintig minuten later wordt in een ander gesprek gesproken over "een ramp".

Oproep

De gesprekken zijn onderdeel van een internationale, in het Russische gestelde, oproep die Nederland lanceert om getuigen aan te trekken.

"Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken."

(Belga/RR)

Dat het vliegtuig op 17 juli vorig jaar neergehaald werd met met behulp van een BUK-raket, is volgens het OM "een van de belangrijke scenario's". Alle 298 inzittenden van de rampvlucht kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 6 Belgen. Het OM publiceert nu gesprekken die de Oekraïense geheime dienst SBU heeft uitgeluisterd. Een van degenen die het gesprek over de raketinstallatie voeren, vraagt bevestiging dat het om een BUK-installatie gaat. De persoon aan de andere kant van de lijn bevestigt dat. Verder noemen ze het wapen een "schoonheid" en overleggen ze waar het moet worden neergezet. Uit de telefoongesprekken blijkt ook waar het wapen zich bevond en hoe het werd verplaatst. De ochtend na de crash zegt een separatist in een telefoongesprek dat het BUK-raketsysteem weg is uit Oekraïne en de grens is overgebracht naar Rusland. "Het was een zootje, verder heb ik niets te zeggen", zegt de separatist. Twintig minuten later wordt in een ander gesprek gesproken over "een ramp". De gesprekken zijn onderdeel van een internationale, in het Russische gestelde, oproep die Nederland lanceert om getuigen aan te trekken. "Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken." (Belga/RR)