In een mededeling aan minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard schrijft Monreal dat die er 'zelfs niet moet over denken' om een overeenkomst te ondertekenen die Mexico als 'veilig derde land' definieert. Ebrard liet op Twitter weten dat hij zich aansluit bij het standpunt van de Senaat.

Bij onderhandelingen in juni had de regering-Trump geëist dat Mexico tot een 'veilig derde land' zou worden uitgeroepen. Er werd toen een akkoord gesloten waarbij Mexico er zich toe verbond de migrantenstroom naar de VS te verminderen. Het ontplooide onder meer 25.000 soldaten aan zijn grenzen.

Of de Mexicaanse inspanningen effect hebben, zal na 90 dagen worden beoordeeld, zo stipuleerde het akkoord. Die periode loopt op 5 september af.

Een goede maand geleden kwam Washington wel al tot een overeenkomst met Guatemala waardoor het Centraal-Amerikaanse land het label van 'veilig derde land' krijgt. Vluchtelingen uit landen als Honduras en El Salvador, die Guatemala doorkruisen op weg naar de VS, kunnen voortaan niet langer asiel aanvragen in de VS, maar moeten dat in Guatemala doen.

In een mededeling aan minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard schrijft Monreal dat die er 'zelfs niet moet over denken' om een overeenkomst te ondertekenen die Mexico als 'veilig derde land' definieert. Ebrard liet op Twitter weten dat hij zich aansluit bij het standpunt van de Senaat. Bij onderhandelingen in juni had de regering-Trump geëist dat Mexico tot een 'veilig derde land' zou worden uitgeroepen. Er werd toen een akkoord gesloten waarbij Mexico er zich toe verbond de migrantenstroom naar de VS te verminderen. Het ontplooide onder meer 25.000 soldaten aan zijn grenzen. Of de Mexicaanse inspanningen effect hebben, zal na 90 dagen worden beoordeeld, zo stipuleerde het akkoord. Die periode loopt op 5 september af. Een goede maand geleden kwam Washington wel al tot een overeenkomst met Guatemala waardoor het Centraal-Amerikaanse land het label van 'veilig derde land' krijgt. Vluchtelingen uit landen als Honduras en El Salvador, die Guatemala doorkruisen op weg naar de VS, kunnen voortaan niet langer asiel aanvragen in de VS, maar moeten dat in Guatemala doen.