Mexico: Gestolen nucleair materiaal is weer terecht

De Mexciaanse politie houdt de wacht bij het Nationaal Instituut voor Nucleair Onderzoek (ININ), de bestemming van het gestolen radioactieve materiaal. © IMAGEGLOBE

De Mexicaanse politie heeft een container met radioactief materiaal in veiligheid gebracht. Het spul was dinsdag gestolen uit een truck in een tankstation. Vrees dat daarbij terrorisme of ander gewelddadig opzet in het spel was, blijkt ongegrond.

De container met daarin de gevaarlijke stof kobalt-60 werd in de centraal gelegen deelstaat Mexico gevonden, veertig kilometer van waar hij gestolen was in de naburige deelstaat Hidalgo. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten voor nucleaire veiligheid (CNSNS) bekendgemaakt. De container zou zijn geopend, aldus een fysicus van het CNSNS. De persoon die dat gedaan heeft, is mogelijk in levensgevaar. De toestand is evenwel onder controle.

Vuile bom

Volgens mediaberichten hebben de politie en het leger de ruime omgeving afgezet van de plaats waar het goedje werd teruggevonden. Het kobalt-60 was bestemd als stralingsbron voor medische behandelingen. De diefstal zorgde voor grote ongerustheid, omdat zulk materiaal kan gebruikt worden voor het fabriceren van een ‘vuile bom’, een conventioneel springtuig dat radioactief materiaal in het rond verspreid. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content