Mexico belooft 3,8 miljoen dollar voor vangst ‘El Chapo’

Zoektocht naar Joaquin Guzman. © Reuters

Mexico belooft 3,8 miljoen dollar voor wie een tip geeft die naar de vangst van drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman leidt. ‘We gaan de crimineel zonder respijt achtervolgen’, klinkt het. Toch is er na 48 uur zoeken nog geen spoor van de man.

De Mexicaanse regering looft een beloning van 3,8 miljoen dollar (3,4 miljoen euro) uit voor de tip die voert naar de vangst van drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman. Dat is een dubbeltarief vergeleken met andere zware criminelen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Miguel Angel Osorio Chong bekendgemaakt.

‘Hulp binnen gevangenis’

“El Chapo”, een van de machtigste drugscriminelen ter wereld, ontsnapte zaterdagavond uit de hoogbeveiligde gevangenis van Altiplano. “Wellicht kreeg hij hulp van medeplichtigen van binnen de strafinrichting. Als dat zo is, gaat het om een daad van verraad”, sprak de minister. Na de ophefmakende ontsnapping via een tunnel zijn drie hoge gevangenisverantwoordelijken ontslagen. Circa dertig personeelsleden worden momenteel verhoord.

De regering verspreidde een recente foto van Guzman, zonder snor en met kort geschoren haren. De minister beloofde videobeelden van “El Chapo” van net voor zijn ontsnapping vrij te geven.

‘Respect voor intimiteit’

De leider van het Sinaloa-kartel werd de klok rond bewaakt met camera’s en droeg een elektronische band die hij verbrak vooraleer in de tunnel te verdwijnen. “Uit respect voor zijn intimiteit” waren er dode hoeken in zijn cel die hij uitbuitte om te ontsnappen. De gevangenis op 90 kilometer van de hoofdstad Mexico is uitgerust met 750 camera’s en beantwoordt aan de internationale normen.

“We gaan de crimineel zonder respijt achtervolgen”, aldus de minister. Guzman is niet aan zijn proefstuk toe. In 2001 ontsnapte hij al eens uit een hoogbeveiligde gevangenis. Mexico heeft de hulp van Interpol gevraagd. De Verenigde Staten aanzien zijn arrestatie als een ‘prioriteit’, aldus Washington.

75 procent drugshandel

Het kartel van Guzman controleerde ruim 75 procent van de drugshandel naar de VS. Ruim 48 uren na zijn ontsnapping blijft “El Chapo” onvindbaar ondanks grote zoekacties in een dozijn deelstaten. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content