Mexicaanse drugskoning had motor in vluchttunnel

De motor in de vluchttunnel © /

In de vluchttunnel onder de gevangenis waar de Mexicaanse drugskoning Joacquin Guzman werd vastgehouden, was een motor op een rail beschikbaar. Of Guzman naar buiten gereden is, is niet duidelijk.

De autoriteiten vonden een motor op een rail in de 1,5 kilometer lange tunnel, waarlangs de Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman zaterdagavond ontsnapte. Men veronderstelt dat de motor tijdens de constructie van de tunnel gebruikt werd, maar het valt niet uit te sluiten dat Guzman naar zijn vrijheid gereden is, in plaats van gewandeld. De tunnel, met verluchting en verlichting, werd door handlangers van El Chapo (De Korte) gebouwd vanuit een half afgewerkt huis. Die handlangers hadden heel precieze informatie zodat ze met een ladder terechtkwamen onder de badkuip waar Guzman zich waste.

Bekijk videobeelden van het moment waarop Guzman ontsnapt uit zijn cel

80 procent van de drugshandel

De Mexicaanse autoriteiten ondervragen dertig verdachten in verband met de vlucht – de tweede keer dat El Chapo uit een Mexicaanse gevangenis wegkomt. Ook hebben ze 3,8 miljoen dollar uitgeloofd voor tips die tot zijn arrestatie leiden. Ook werd een foto verspreid waarin hij kaalgeschoren en snorloos is.

Maar een voorstel tot logistieke steun van Amerikaanse specialisten is volgens Amerikaanse media afgewezen.

De ontsnapping leidt tot enige spanning tussen de VS en Mexico. De VS hadden om de uitlevering van Guzman gevraagd, nadat hij begin 2014 was gearresteerd, onder meer om ontsnapping te voorkomen, maar vooral omdat hij een sleutelfiguur is in de Amerikaanse drugshandel. In een metropool als Chicago wordt ervan uitgegaan dat El Chapo met zijn kartel 80 procent van de drugstransacties in de stad controleert, en misschien 50 procent van de drugsimport in de VS.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content