Mexicaanse burgemeester laat 43 studenten verdwijnen

Verdwenen studenten in Mexico © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een Mexicaanse burgemeester en zijn vrouw zouden verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van 43 studenten.

Een door studenten georganiseerde demonstratie in de Mexicaanse stad Iguala liep vorige maand erg uit de hand. Politieagenten arresteerden verschillende betogers en leverden die naar verluidt over aan de drugsbende Guerreros Unidos. Sindsdien ontbreekt elk spoor van 43 studenten. Nu blijkt dat Luis Abarca, de burgemeester van het stadje Iguala, zelf de opdracht heeft gegeven om de studenten te laten ontvoeren. Dat meldt het persbureau AP.

Omdat de burgemeester, zijn vrouw en de politiechef ervan verdacht worden de studenten ’te hebben laten verdwijnen’, werd een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar de drie personen zijn gevlucht. Tot op dit moment ontbreekt elk spoor.

Corruptie

Abarca zou de opdracht hebben gegeven om de groep studenten te laten arresteren omdat ze de toespraak van zijn vrouw wilden verstoren. Na de arrestatie werden de jongeren overgedragen aan machtigste drugskartel uit het gebied, Guerreros Unidos. De drugsbende werd verteld dat de studenten banden hebben met een concurrerende bende.

Bij een eerdere arrestatie bekende de leider van het drugskartel dat Guerreros de burgemeester iedere maand honderdduizenden euro’s betaalde zodat de groepering zijn vrije gang kon gaan in de stad. Dit voorval toont volgens veel Mexicanen aan hoe wijdverspreid corruptie ingebebakken zit binnen de Mexicaanse politiek.

Massagraf

Begin oktober werden in de buurt van Iguala enkele massagraven gevonden met tientallen lichamen. Maar uit DNA-onderzoek blijkt dat de lichamen niet de verdwenen studenten zijn. Wel ontstond er zo een nieuw raadsel over de identiteit van deze slachtoffers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content