Met camera verborgen onder nikab toont Syrische vrouw dagelijkse leven in IS-kalifaat (video)

Raqqa © YouTube
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een Syrische vrouw toont de wereld het dagelijkse leven in Raqqa, de hoofdstad van het Islamitische kalifaat, door met een camera verborgen onder haar nikab de straat op te gaan.

Sinds maart hebben strijders van de Islamtische Staat (IS) het voor het zeggen in de Syrische stad Raqqa. Een levendige stad met brede winkelstraten. Aanvankelijk werden de strijders van IS er met enig enthousiasme onthaald. De bevolking hoopte na een aanslepende oorlog die vernieling en honger met zich meebracht, op rust en structuur. Maar IS, dat Raqqa aanduidde als hoofdstad van het kalifaat, voerde al snel erg strenge regels in die de sfeer deden omslaan. Zo worden vrouwen streng gecontroleerd door de religieuze politie, moeten winkels verplicht sluiten voor het gebed en doen de gruwelijkste verhalen over afgehakte handen bij dieven de ronde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De stad is moeilijk bereikbaar en bovendien erg gevaarlijk voor journalisten. Maar dankzij een filmpje gemaakt door een Syrische vrouw die een camera onder haar nikab verstopte, krijgen we toch enkele indrukken van de veelbesproken stad. De video werd uitgezonden op de Franse zender France 2.

Naar speeltuin met geweer

In de video is te zien hoe bijna iedereen in het straatbeeld rondwandelt met een wapen onder de arm en hoe vrouwen van top tot teen bedekt zijn. Een vrouw opweg naar de speeltuin wandelt rustig voorbij met een automatisch geweer over de schouder.

Dat vrouwen nauwlettendheid in de gaten worden gehouden, bewijst een fragment waarin de vrouw met verborgen camera wordt tegengehouden door een man in een wagen. Wat blijkt, haar gezicht is niet goed bedekt. ‘God houdt van vrouwen die bedekt zijn’, aldus de man. Nadat ze dit heeft rechtgezet kan de vrouw verder wandelen.

‘Alles wat ze op televisie vertellen zijn leugens’

‘Hoewel we erg lijden onder de situatie hier, kiezen sommigen mannen en vrouwen uit het Westen er toch doelbewust voor om naar hier te komen’, vertelt de Syrische vrouw. Ze neemt de kijkers mee naar een internetcafé waar enkele Franse vrouwen skypen met het thuisfront. Een moeder is te horen die haar dochter probeert te overtuigen om terug naar huis te keren.

‘Het geeft geen zin om te huilen, moeder. Daar win je niets mee’, reageert de dochter. ‘Bovendien alles wat ze op televisie vertellen, zijn leugens. Hoor je me: leugens.’

Partner Content