Mesaanval Marseille: gerecht ziet ‘voorlopig geen band tussen verdachte en IS’

© Belga Image

In de huidige stand van het onderzoek is er nog geen band vastgesteld tussen de vermoedelijke dader van de mesaanval in Marseille en de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Dat meldt persagentschap AFP op basis van een bron dichtbij het speurwerk.

Het radicaal-soennitische IS had zondag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een mesaanval in het hoofdstation van de zuidelijke Franse havenstad waarbij twee jonge vrouwen zijn omgekomen. Soldaten schoten vervolgens de vermoedelijke dader dood.

De met het onderzoek belaste procureur François Molin verduidelijkte maandag dat de man vrijdag was opgepakt wegens diefstal uit een uitstalraam. Hij was al zeven keer onder een evenveel verschillende identiteit gesignaleerd voor feiten van gemeen recht.

Zaterdag zwaaide de man met een Tunesisch paspoort, dat op 18 november 2014 was uitgereikt aan Ahmed H., geboren op 9 november 1997 in het Tunesische Bizerte.

De verdachte zei bij zijn verhoor in Lyon te leven, zonder vaste verblijfplaats en zonder werk, vervolgde de magistraat op een persconferentie. De man vertelde ‘gescheiden’ te zijn en harddrugs te gebruiken.

Speurders gaan de authenticiteit van het paspoort na dat de man niet op zich had tijdens de steekpartij. Zijn huidige identiteit en zijn verschillende alter ego’s zijn niet bij de terreurbestrijdingsdiensten bekend, aldus Molins. Zijn strafblad is blanco.

Partner Content