Angela Merkel had vrijdag op een tweedaagse top van haar partij CDU in Mainz al laten verstaan voorstander te zijn van een wetswijziging waardoor asielzoekers die misdrijven begaan, sneller kunnen worden uitgewezen..

Volgens de huidige Duitse wetgeving moet een asielzoeker minstens tot drie jaar cel zijn veroordeeld, vooraleer hij kan worden uitgewezen. Een andere voorwaarde is dat zijn leven niet in gevaar is in zijn land van herkomst.

Zelfs met uitstel

'Indien vluchtelingen een misdrijf hebben gepleegd', moet dit gevolgen hebben, zei de christendemocratische premier na een bijeenkomst van haar partijbestuur. 'Dit betekent dat het (verblijfs)recht moet eindigen indien er een gevangenisstraf is, zelfs een met uitstel.'

Het partijbestuur van de regeringspartij CDU raakte het erover eens dat het verlies van het recht op asiel in Duitsland systematischer moet zijn in het geval van een misdrijf. Maar over dit standpunt is er overleg nodig met de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD.

'Het is belangrijk dat de wet verandert als die tekortschiet', zei Merkel op een persconferentie. Zij ziet dit ook 'in het belang van de grote meerderheid van de vluchtelingen'.

Helft

Merkel wees er vrijdag al op dat de helft van de asielaanvragen in Duitsland negatief wordt beoordeeld. 'Desondanks is het ons in het verleden niet gelukt om deze mensen daadwerkelijk terug te sturen. Ik denk dat de burger van ons verwacht, dat wat we als rechtstaat en als politici willen, we ook in de praktijk brengen'.

De voorbije weken daalde het aantal asielzoekers in Duitsland, maar 'het zijn er duidelijk nog te veel', aldus de kanselier nog.

Geweld

De berichten dat onder de verdachten van de gewelddaden tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen, waarbij vrouwen werden omsingeld, betast en bestolen, veel Noord-Afrikanen en Arabieren waren, doet de discussie over het Duitse asielbeleid opnieuw oplaaien.

Vrijdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat ook asielzoekers verdacht zijn. Zij zouden zich wel vooral aan diefstal schuldig hebben gemaakt.

Betoging

De anti-islambeweging Pegida wil zaterdagavond betogen in Keulen. Volgens Duitse media verwacht de politie een duizendtal mensen op het plein voor het centraal station. (Belga/DPA/KVDA)

Angela Merkel had vrijdag op een tweedaagse top van haar partij CDU in Mainz al laten verstaan voorstander te zijn van een wetswijziging waardoor asielzoekers die misdrijven begaan, sneller kunnen worden uitgewezen..Volgens de huidige Duitse wetgeving moet een asielzoeker minstens tot drie jaar cel zijn veroordeeld, vooraleer hij kan worden uitgewezen. Een andere voorwaarde is dat zijn leven niet in gevaar is in zijn land van herkomst.'Indien vluchtelingen een misdrijf hebben gepleegd', moet dit gevolgen hebben, zei de christendemocratische premier na een bijeenkomst van haar partijbestuur. 'Dit betekent dat het (verblijfs)recht moet eindigen indien er een gevangenisstraf is, zelfs een met uitstel.' Het partijbestuur van de regeringspartij CDU raakte het erover eens dat het verlies van het recht op asiel in Duitsland systematischer moet zijn in het geval van een misdrijf. Maar over dit standpunt is er overleg nodig met de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD. 'Het is belangrijk dat de wet verandert als die tekortschiet', zei Merkel op een persconferentie. Zij ziet dit ook 'in het belang van de grote meerderheid van de vluchtelingen'. Merkel wees er vrijdag al op dat de helft van de asielaanvragen in Duitsland negatief wordt beoordeeld. 'Desondanks is het ons in het verleden niet gelukt om deze mensen daadwerkelijk terug te sturen. Ik denk dat de burger van ons verwacht, dat wat we als rechtstaat en als politici willen, we ook in de praktijk brengen'. De voorbije weken daalde het aantal asielzoekers in Duitsland, maar 'het zijn er duidelijk nog te veel', aldus de kanselier nog.De berichten dat onder de verdachten van de gewelddaden tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen, waarbij vrouwen werden omsingeld, betast en bestolen, veel Noord-Afrikanen en Arabieren waren, doet de discussie over het Duitse asielbeleid opnieuw oplaaien.Vrijdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat ook asielzoekers verdacht zijn. Zij zouden zich wel vooral aan diefstal schuldig hebben gemaakt. De anti-islambeweging Pegida wil zaterdagavond betogen in Keulen. Volgens Duitse media verwacht de politie een duizendtal mensen op het plein voor het centraal station. (Belga/DPA/KVDA)