Merkel liet weten 'zeer snel' een regering te willen vormen, en open te staan voor een compromis met de sociaaldemocraten.

"Ik ben absoluut niet overtuigd dat we, indien we niets met het resultaat kunnen doen, de mensen zouden moeten vragen om opnieuw te gaan stemmen", aldus de CDU-partijleidster tijdens een plaatselijke partijconferentie in Kuehlungsborn, in de noordelijke staat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

De bondskandelier verduidelijkte dat de Duitse politici een verantwoordelijkheid hebben om met het resultaat aan de slag te gaan.

"Europa heeft nood aan een sterk Duitsland. Het is daarom wenselijk om zeer snel een regering te vormen, niet alleen een regering van lopende zaken", zei Merkel nog.

Merkels christendemocraten eindigden bij de laatste verkiezingen als grootste partij, maar de Union (CDU/CSU) verloor wel 8,6 procent tegenover 2013.

Daardoor moesten de christendemocraten voor het eerst op zoek naar meer dan één coalitiepartner.

Merkel startte verkennende gesprekken met de liberale FDP en die Grünen, maar die werden vorige week door FDP opgeblazen.

Sindsdien groeit de druk op de sociaaldemocraten van Martin Schulz om alsnog in een 'grote coalitie' te stappen.

Vrijdag liet de partij weten bereid te zijn tot gesprekken om een oplossing te bereiken voor de regeringscrisis, nadat ze eerder een nieuwe coalitie met CDU/CSU uitsloot.

Merkel stelde zaterdag nog dat gesprekken met SPD gevoerd moeten worden 'op basis van wederzijds respect'. "Uiteraard is het compromis ook een element", aldus de bondskanselier nog.

President Frank-Walter Steinmeier heeft donderdag een ontmoeting met Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer en Martin Schulz.

Merkel liet weten 'zeer snel' een regering te willen vormen, en open te staan voor een compromis met de sociaaldemocraten. "Ik ben absoluut niet overtuigd dat we, indien we niets met het resultaat kunnen doen, de mensen zouden moeten vragen om opnieuw te gaan stemmen", aldus de CDU-partijleidster tijdens een plaatselijke partijconferentie in Kuehlungsborn, in de noordelijke staat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De bondskandelier verduidelijkte dat de Duitse politici een verantwoordelijkheid hebben om met het resultaat aan de slag te gaan. "Europa heeft nood aan een sterk Duitsland. Het is daarom wenselijk om zeer snel een regering te vormen, niet alleen een regering van lopende zaken", zei Merkel nog. Merkels christendemocraten eindigden bij de laatste verkiezingen als grootste partij, maar de Union (CDU/CSU) verloor wel 8,6 procent tegenover 2013. Daardoor moesten de christendemocraten voor het eerst op zoek naar meer dan één coalitiepartner. Merkel startte verkennende gesprekken met de liberale FDP en die Grünen, maar die werden vorige week door FDP opgeblazen. Sindsdien groeit de druk op de sociaaldemocraten van Martin Schulz om alsnog in een 'grote coalitie' te stappen. Vrijdag liet de partij weten bereid te zijn tot gesprekken om een oplossing te bereiken voor de regeringscrisis, nadat ze eerder een nieuwe coalitie met CDU/CSU uitsloot. Merkel stelde zaterdag nog dat gesprekken met SPD gevoerd moeten worden 'op basis van wederzijds respect'. "Uiteraard is het compromis ook een element", aldus de bondskanselier nog. President Frank-Walter Steinmeier heeft donderdag een ontmoeting met Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer en Martin Schulz.