Dat melden twee 'betrouwbare bronnen' aan het persbureau Reuters. Merkel zou het de Franse president François Hollande in een persoonlijk gesprek hebben gevraagd. Die zou nog in dubio staan. De Franse nationale belangen indachtig, hecht Hollande ook waarde aan de positie van Lagarde bij het IMF. Daarnaast ligt het voor de socialist gevoelig om een centrumrechtse figuur naar voren te schuiven voor de Europese post. Lagardes politieke achtergrond ligt bij de rechtse UMP, de partij van de voormalige Franse president Nicholas Sarkozy.

Weerstand

Eerder leek de Duitse kanselier nog achter ex-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker te staan. Dat is de kandidaat die door haar eigen christendemocratische Europese Volkspartij naar voor geschoven werd.

Junckers kandidatuur roept echter veel weerstand op. Criciti zien liever een nieuw gezicht op de post in plaats van de EU-veteraan Juncker. Éen van die nieuwe gezichten, Jyrki Katainen, de huidige premier van Finland, zou graag het voorzitterschap van de Europese Commissie op zich nemen. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Dat melden twee 'betrouwbare bronnen' aan het persbureau Reuters. Merkel zou het de Franse president François Hollande in een persoonlijk gesprek hebben gevraagd. Die zou nog in dubio staan. De Franse nationale belangen indachtig, hecht Hollande ook waarde aan de positie van Lagarde bij het IMF. Daarnaast ligt het voor de socialist gevoelig om een centrumrechtse figuur naar voren te schuiven voor de Europese post. Lagardes politieke achtergrond ligt bij de rechtse UMP, de partij van de voormalige Franse president Nicholas Sarkozy.Eerder leek de Duitse kanselier nog achter ex-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker te staan. Dat is de kandidaat die door haar eigen christendemocratische Europese Volkspartij naar voor geschoven werd.Junckers kandidatuur roept echter veel weerstand op. Criciti zien liever een nieuw gezicht op de post in plaats van de EU-veteraan Juncker. Éen van die nieuwe gezichten, Jyrki Katainen, de huidige premier van Finland, zou graag het voorzitterschap van de Europese Commissie op zich nemen. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)