Merkel: ‘Nieuwe Griekse regering moet aangegane engagementen respecteren’

Angela Merkel en Matteo Renzi © Reuters

‘De toekomstige Griekse regering moet de engagementen die Griekenland is aangegaan op het vlak van economische hervormingen en begrotingssaneringen nakomen’, reageert de Duitse bondskanselier op de verkiezingsoverwinning van het linkse Syrizia.

De toekomstige Griekse regering moet de engagementen die Griekenland is aangegaan op het vlak van economische hervormingen en begrotingssaneringen nakomen. Dat heeft de woordvoerder van Angela Merkel de Duitse bondskanselier gezegd, daags na de overwinning van het linkse Syriza bij de Griekse parlementsverkiezingen.

‘Het is voor ons belangrijk dat met de maatregelen van de nieuwe regering het economisch herstel van Griekenland wordt verdergezet, wat betekent dat de aangegane engagementen worden gerespecteerd’, zei Merkels woordvoerder tijdens een persconferentie.

‘De overwinning van het radicaal linkse Syriza bij de Griekse parlementsverkiezingen kan voor meer flexibiliteit zorgen bij de toepassing van de Europese begrotingsregels, iets waar Italië al een tijd vragende partij voor is’, reageert de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni.

‘Het touwtrekken in Europa tussen streng begrotingsbeleid en flexibiliteit duurt al maanden’, zei Gentiloni. ‘Het lijdt geen twijfel dat het Griekse verkiezingsresultaat – als Griekenland en de Europese Unie dat politiek goed beheren met flexibele en realistische onderhandelingen – er mee voor kan zorgen dat er een einde gesteld wordt aan de strenge begrotingspolitiek die wij allen, Italianen, altijd hebben gevraagd.’

Italië zet met zijn eerste minister Matteo Renzi inderdaad in op een meer ‘flexibele’ toepassing van de begrotingsregels ten voordele van economische relance door middel van overheidsinvesteringen.

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin© BELGAIMAGE

De Russische president Vladimir Poetin heeft een telegram met felicitaties gestuurd naar Alexis Tsipras, de leider van Syriza. Poetin heeft er vertrouwen in dat Moskou en Athene ‘zullen blijven samenwerken om de huidige Europese en internationale problemen op te lossen’, meldt het Kremlin.

Poetin reageert zo sneller op de verkiezingszege van Syriza dan de meeste Europese leiders. Hij wenst Tsipras succes met zijn nieuwe verantwoordelijkheden ‘in deze moeilijke omstandigheden’.

‘De president van de Republiek feliciteert mr. Tsipras met de overwinning van Syriza bij de parlementsverkiezingen in Griekenland’, leest het persbericht van de Franse president François Hollande. ‘De president herinnert aan de vriendschap tussen Frankrijk en Griekenland en maakt mr. Tsipras zijn wil over om de nauwe samenwerking tussen onze twee landen verder te zetten, ten dienste van de groei en de stabiliteit van de eurozone, in de geest van vooruitgang, solidariteit en verantwoordelijkheid die in het hart staat van de Europese waarden die wij delen.’

David Cameron
David Cameron © Reuters

David Cameron reageerde kort op Twitter. ‘De Griekse verkiezingen zullen de economische onzekerheid in Europa doen toenemen’, schreef hij. ‘Dat is waarom het Verenigd Koninkrijk onze lijn moet aanhouden en op binnenlands vlak voor zekerheid moet zorgen.’

De Finse eerste minister Alexander Stubb hield het kort bij de boodschap dat de democratische verkiezingsuitslag ‘moet worden gerespecteerd.’

De Europese beleidsmakers hebben hun bereidheid getoond om samen te werken met de nieuwe regering van het linkse Syriza en het rechtse ANEL. Maar ook de nieuwe Griekse regering moet zich binnen de eurozone houden aan de gemaakte afspraken, zo maakte Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem duidelijk.

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem© AFP

‘We willen ook met de nieuwe Griekse regering goed samenwerken om Griekenland op de been te helpen binnen de eurozone. Op basis daarvan gaan we het gesprek aan, maar als je in de eurozone blijft, dan hou je je aan de afspraken’, zo verklaarde Dijsselbloem, die maandagmiddag in Brussel de beraadslagingen van de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) over Griekenland zal leiden.

Ook de Europese Commissie is ‘bereid Griekenland te helpen om de uitstaande uitdagingen op het vlak van hervormingen aan te gaan’, reageerde een woordvoerder .

Het IMF wil alvast geen uitzondering maken voor Griekenland. Het land moet zijn verplichtingen tegenover de eurozone nakomen. Zo luidt de reactie van topvrouw Christine Lagarde. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content