Dat meldt de Britse krant The Guardian. Ook antwoorden de Verenigde Staten niet op formele vragen van Duitsland over de afluisterpraktijken van de NSA.

Nul op het rekest

Merkel bezoekt de Amerikaanse president Barack Obama over drie weken. Het is de eerste keer dat de Duitse bondskanselier naar Washington gaat, sinds bekend werd dat haar mobiele telefoon tien jaar lang is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel hebben de Amerikanen zeker 300 citaten van Merkel bewaard in haar NSA-dossier. Duitsland heeft in oktober een aanvraag voor inzage ervan ingediend, maar kreeg nul op het rekest.

Obama verzekerde Merkel er in oktober in een telefoongesprek van dat de Verenigde Staten haar mobieltje niet langer in de gaten houden, en beloofde dat zoiets nooit meer zou gebeuren.

Geen deal

Het bezoek van Merkel aan Washington is bedoeld om publiekelijk de door 'Handygate' geschade band tussen de twee landen te herstellen ('handy' is het Duitse woord voor gsm). Merkel zou van plan zijn de Duitse zorgen over de praktijken van de NSA ter sprake te brengen in een persoonlijk gesprek met de top van het Witte Huis.

Duitsland heeft de Verenigde Staten een voorstel gedaan om elkaar niet langer te bespioneren. Daar wil Obama tot nu toe niets van weten. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Ook antwoorden de Verenigde Staten niet op formele vragen van Duitsland over de afluisterpraktijken van de NSA.Merkel bezoekt de Amerikaanse president Barack Obama over drie weken. Het is de eerste keer dat de Duitse bondskanselier naar Washington gaat, sinds bekend werd dat haar mobiele telefoon tien jaar lang is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst.Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel hebben de Amerikanen zeker 300 citaten van Merkel bewaard in haar NSA-dossier. Duitsland heeft in oktober een aanvraag voor inzage ervan ingediend, maar kreeg nul op het rekest.Obama verzekerde Merkel er in oktober in een telefoongesprek van dat de Verenigde Staten haar mobieltje niet langer in de gaten houden, en beloofde dat zoiets nooit meer zou gebeuren.Het bezoek van Merkel aan Washington is bedoeld om publiekelijk de door 'Handygate' geschade band tussen de twee landen te herstellen ('handy' is het Duitse woord voor gsm). Merkel zou van plan zijn de Duitse zorgen over de praktijken van de NSA ter sprake te brengen in een persoonlijk gesprek met de top van het Witte Huis.Duitsland heeft de Verenigde Staten een voorstel gedaan om elkaar niet langer te bespioneren. Daar wil Obama tot nu toe niets van weten. (Elsevier/Anna Vossers/TV)