Merkel houdt rekening met lange onderhandelingen over Europese topjobs
De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt rekening met wekenlange onderhandelingen over de invulling van de Europese topfuncties, maar ook over de inhoudelijke marsrichting van Europa.
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel kunnen de onderhandelingen over de invulling van de Europese topfuncties, maar ook over de inhoudelijke marsrichting van Europa, wekenlang aanslepen. Dat zei ze in een reactie op de resultaten van de Europese verkiezingen.
Haar partij CDU/CSU verloor flink bij de verkiezingen, maar blijft nog wel de grootste. Merkel verheugde zich over het “solide resultaat” van de conservatieve en christendemocratische Europese Volkspartij en over de “goede campagne” van Jean-Claude Juncker, die door de EVP naar voren is geschoven als haar kandidaat om José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie. Met 214 van de 751 zetels blijft de EVP de grootste politieke formatie in het Europees Parlement.
De sociaaldemocraten klokken voorlopig af op 189 zetels. Er zullen “intensieve gesprekken” gevoerd moeten worden met de Europese staatshoofden en regeringsleiders en met de top van het Europees Parlement. Niet enkel om een meerderheid te vormen die de Europese topbenoemingen kan schragen, maar volgens Merkel ook om te praten over de inhoudelijke koers van de toekomstige Europese Commissie.
Economische hervormingen, toegespitst op een verbeterde competitiviteit, groei en werkgelegenheid, zijn volgens Merkel ook de beste manier om het “betreurenswaardige” succes van eurosceptische partijen te beantwoorden. In Frankrijk, waar het uiterst rechtse Front National één op vier kiezers lokte, heeft de regering volgens Merkel alvast de bakens voor de toekomst uitgezet.
In tegenstelling tot Front National haalde de eurofobe Partij voor de Vrijheid (PVV) van de Nederlandse rechtspopulist Geert Wilders minder stemmen dan vooraf gedacht.
De PVV was goed voor 13,2 procent, vier mandaten in het Europees halfrond en daarmee de derde sterkste politieke kracht van Nederland. Wilders was lijstduwer maar laat zijn zetel aan Hans Jansen. Van de 26 Nederlandse afgevaardigden in het Europees Parlement behoren er slechts zes tot eurofobe of eurokritische partijen.
De regeringsleiders komen morgen bijeen in Brussel om de uitslag van de verkiezingen te bespreken. Vrij snel zal er een opvolger voor José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gekozen moeten worden. Op zich is de verkiezingsuitslag daarbij niet bindend, maar in 2007 werd afgesproken dat er rekening wordt mee gehouden. Daarom ook dat de christendemocraat Jean-Claude Juncker, wiens fractie de grootse is, zichzelf aanduidt als opvolger. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier