"Als ik kon, zou ik de klok vele, vele jaren terugdraaien om me met de hele regering en alle andere leidinggevenden beter voor te bereiden op de situatie waarin we in september 2015 zijn terechtgekomen." Want de "bittere" verkiezingsnederlaag van afgelopen zondag in Berlijn is volgens Merkel grotendeels te danken aan de onduidelijkheden die er waren en zijn rond haar vluchtelingenbeleid.

De CDU-voorzitster gaf toe dat haar regering ook fouten heeft gemaakt. De oplossing van de vluchtelingencrisis gaat niet snel "ook omdat wij in de afgelopen jaren niet alles juist hebben aangepakt". Zo hadden de Duitse regeringen de vluchtelingenstroom op bepaalde momenten niet in de hand, gaf Merkel toe. "Over het algemeen hadden we het bij het rechte eind, maar dat betekent dat we op bepaalde momenten niet voldoende controle hadden."

Maar de bondskanselier maakte wel duidelijk dat ze niets aan het Duitse vluchtelingenbeleid zal aanpassen. (Belga/NSK)

"Als ik kon, zou ik de klok vele, vele jaren terugdraaien om me met de hele regering en alle andere leidinggevenden beter voor te bereiden op de situatie waarin we in september 2015 zijn terechtgekomen." Want de "bittere" verkiezingsnederlaag van afgelopen zondag in Berlijn is volgens Merkel grotendeels te danken aan de onduidelijkheden die er waren en zijn rond haar vluchtelingenbeleid. De CDU-voorzitster gaf toe dat haar regering ook fouten heeft gemaakt. De oplossing van de vluchtelingencrisis gaat niet snel "ook omdat wij in de afgelopen jaren niet alles juist hebben aangepakt". Zo hadden de Duitse regeringen de vluchtelingenstroom op bepaalde momenten niet in de hand, gaf Merkel toe. "Over het algemeen hadden we het bij het rechte eind, maar dat betekent dat we op bepaalde momenten niet voldoende controle hadden." Maar de bondskanselier maakte wel duidelijk dat ze niets aan het Duitse vluchtelingenbeleid zal aanpassen. (Belga/NSK)