Merkel en Sarkozy willen ‘competiviteitspact’

© Epa

Yves Leterme gaat niet akkoord met de voorstellen van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy voor een Europees competitiviteitspact.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen structurele maatregelen om de concurrentiekracht van de eurozone te versterken. Dat stellen beide leiders voor in de marge van de Europese top over energie en innovatie in Brussel vrijdag.

“We moeten de hele wereld laten zien dat de economieën van de eurozone convergeren in de richting van een sterkere concurrentiepositie”, zo verklaarde Sarkozy. Merkel van haar kant beklemtoonde dat de eurolanden met de beste economische prestaties als voorbeeld moeten dienen.

Pensioenleeftijd verhogen
Merkel en Sarkozy willen dat de zeventien eurolanden zich scharen achter het zogenaamde ‘competiviteitspact’ dat in Berlijn op papier is gezet.

Daarin is volgens uitgelekte versies onder meer sprake van een afschaffing van de automatische loonindexering, een algemene verhoging van de pensioenleeftijd en het harmoniseren van de belastbare basis van de vennootschapsbelasting.

Verkiezingskalender
Yves Leterme kantte zicht al tegen de voorstellen. “Er moet meer economische samenhang zijn, maar de lidstaten moeten de ruimte hebben om hun eigen beleid te voeren”, aldus Leterme. “Elke lidstaat heeft zijn eigen accenten, zijn eigen traditie, en wij gaan ons sociaal overlegmodel niet laten onderuithalen.”

Dat Merkel haar voorstellen lanceert, heeft volgens Leterme te maken met de drukke “verkiezingskalender” van Merkel. In Duitsland vinden dit jaar alleen al zeven deelstaatverkiezingen plaats.

De bondskanselier en de president, die hun pact vrijdag tijdens de lunch zullen presenteren aan de overige Europese leiders, vragen de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy om de discussie voor te bereiden en in maart een bijeenkomst van de euroleiders te organiseren om knopen door te hakken. Merkel beklemtoonde dat ze reeds voor het einde van het jaar concrete resultaten wil zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content