Merkel en Hollande stellen deadline voor Griekenland

© belga

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen dat Griekenland tegen eind mei een akkoord bereikt met zijn internationale kredietverleners. ‘We willen dat Griekenland in de eurozone blijft en we willen een duurzame oplossing’, klinkt het.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen dat Griekenland en zijn internationale kredietverleners tegen eind deze maand een akkoord bereiken. Die boodschap hebben ze op een persconferentie in Berlijn uitgestuurd. Merkel en Hollande zullen later deze week in de marge van een top in Riga overleg plegen met de Griekse premier Alexis Tsipras.

‘Vooruitgang nodig’

Volgens Merkel en Hollande moeten de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn kredietverleners dringend een versnelling hoger schakelen. “We moeten sneller gaan want de deadline nadert (…) en Griekenland heeft noden die niet langer kunnen wachten”, zo verwees Hollande naar de berichten dat de Griekse regering tegen begin juni geen geld meer zal hebben en haar schuldaflossingen zal moeten staken. “We moeten er alles aan doen om tegen eind mei oplossingen op tafel te leggen”, aldus het Franse staatshoofd.

Merkel beaamde dat er “duidelijke vooruitgang” nodig is. Mogelijk proberen Merkel en Hollande zelf een nieuwe impuls te geven aan de onderhandelingen wanneer ze later deze week Tsipras spreken in de marge van een top met leiders van de Europese Unie en oostelijke buurlanden in Riga. Beide staatslui beklemtoonden alvast dat ze met één stem zullen spreken. “We willen dat Griekenland in de eurozone blijft en we willen een duurzame oplossing”, aldus Hollande.

Verkiezingsbeloften

Griekenland onderhandelt al maanden met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma dat eind juni verstrijkt. In ruil vragen de instellingen echter hervormingen die in sommige gevallen regelrecht indruisen tegen de verkiezingsbeloften van de linkse premier Tsipras. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content