‘Mensensmokkelaars brengen schepen tot zinken: 700 doden’ (video)

© Reuters

Bij twee schipbreuken op de Middelandse Zee zijn 700 mensen omgekomen, dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De schepen zouden bewust tot zinken gebracht zijn door mensensmokkelaars.

Bij twee schipbreuken op de Middelandse Zee zijn 700 mensen omgekomen, dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De opvarenden waren migranten, voornamelijk Syrië, Palestina, Egypte en Soedan. Nog volgens de IOM zouden de schepen bewust tot zinken gebracht zijn door mensensmokkelaars. Twee door een Panamees containerschip opgepikte Palestijnen vertelden dat het schip door de mensentrafikanten vrijwillig tot zinken is gebracht, aldus de OIM.

‘Geen ongeval, maar massamoord’

‘De Italiaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart, maar als de informatie bevestigd wordt, gaat het om de zwaarste schipbreuk van de afgelopen jaren’, aldus de OIM. ‘Daarenboven zou het dan niet om een ongeval gaan, maar om massamoord’.

De twee Palestijnen werden in het zuiden van Sicilië opgepakt en afzonderlijk door de politie ondervraagd. Volgens hen waren ze vanuit Damietta in Egypte vertrokken, samen met een Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Soedanezen. Verschillende keren zijn ze door de mensentrafikanten verplicht om van boot te veranderen.

11 overlevenden

Uiteindelijk moesten ze op een boot overstappen, die kleiner was en behoorlijk gammel, zo luidt het. Toen de passagiers protesteerden, hebben de mensenhandelaars, die zich op een ander schip bevonden, de boot van de migranten tot zinken gebracht. De twee Palestijnen werden anderhalve dag later gered.

‘Negen andere overlevenden zijn gered door Griekse of Maltese schepen, maar het lijkt erop dat alle anderen verdronken zijn’, zegt Flavio Di Giacomo, woordvoerder van de OIM in Italië.

Migranten verdronken voor Libische kust

De IOM onderzoekt ook informatie dat 160 migranten zouden verdronken zijn voor de Libische kust. Nadat vissers grote aantallen lichamen in het water hadden opgemerkt, zijn schepen van de Libische marine naar een locatie voor de kust van Tajoura gevaren. Aan boord van een gezonken schip zouden zich zowat tweehonderd migranten hebben bevonden. Er zijn 36 mensen gered, onder wie een zwangere vrouw. (Belga/WB/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content