Mensenrechtenactivisten veroordelen barbaarse lynchjustitie in Centraal-Afrika

© Reuters

De religieuze haat tussen moslims en christenen in Centraal-Afrika tart elk voorstellingsvermogen.

Mensenrechtenactivisten hebben met ontzetting gereageerd op een nieuwe lynchpartij in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Regeringssoldaten hakten in een straat van de hoofdstad Bangui een vermoedelijke moslimrebel van de Seleka-beweging met machetes en stenen in stukken. Vervolgens verbrandden ze de resten van de man, terwijl een menigte het gruwelijke schouwspel met gsm’s filmde. Human Rights Watch (HRW) eiste een onderzoek van deze “barbaarse daad” en een strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken.

Bloedvergieten en verminking

De daad deed zich voor kort na een toespraak van de nieuwe interimpresidente Catherine Samba-Panza. Daarin had ze ook haar bewondering voor het Centraal-Afrikaanse leger uitgedrukt. De sinds 20 januari regerende staatsleidster tracht het overwegend christelijke land weer naar vrede en orde te leiden, tot nu toe tevergeefs. De voorbije dagen kwam het in verschillende delen van het land opnieuw tot bloedige wraakacties met tientallen doden tot gevolg.

Sinds de Seleka-rebellen elf maanden geleden president François Bozizé ten val brachten en de macht overnamen, komt het steeds opnieuw tot zwaar, religieus gemotiveerd geweld tussen moslimstrijders en christelijke burgermilities. Bijna een miljoen mensen, een vijfde van de totale bevolking, is volgens de Verenigde Naties op de vlucht. Ook de 4.000 soldaten van de Afrikaanse Unie en 1.600 Franse militairen slagen er maar niet in de situatie onder controle te krijgen.

“Wat een moment van hoop voor de veiligheid in Centraal-Afrika moest worden, is veranderd in een tafereel van afgrijselijk bloedvergieten en verminking”, zei onze landgenoot Peter Bouckaert, die bij Human Rights Watch verantwoordleijk is voor noodsituaties.

Lynchjustitie komt steeds vaker voor

De soldaten hadden onder andere een been en een voet van hun slachtoffer afgehakt. Toen Franse soldaten de menigte uit elkaar wilde drijven, hield een jongeman het bloederige been voor hun neus en wierp het vervolgens in het vuur.

Bouckaert benadrukte dat het van essentieel belang is dat overgangspresidente Samba-Panza de daad veroordeelt en de verantwoordelijken opgespoord en voor de rechter gebracht worden.

Lynchjustitie komt vooral in Bangui steeds vaker voor. Alleen al de voorbije twee weken waren HRW-experten er twee keer getuige van hoe een woedende menigte mensen heeft gelyncht. Drie andere lynchpogingen konden door de blauwhelmen op het nippertje verijdeld worden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content