De Amerikaanse president Barack Obama zal het tijdens het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president aan Ethiopië vooral hebben over mensenrechten en de strijd tegen de fundamentalistische islamisten van al-Shabaab. Ethiopië is de tweede - en laatste - halte van zijn vierdaagse bezoek aan de regio.

'De dreiging in Kenia en Ethiopië is heel gelijkaardig', zei Ben Rhodes, Obama's adviseur nationale veiligheid. De twee landen hebben te maken met gelijkaardige uitdagingen op het vlak van terrorisme, maar ook mensenrechtenschendingen en economische groei, meent Rhodes. Net als Kenia is Ethiopië een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme in de Hoorn van Afrika. Zowat 4.400 Ethiopische soldaten nemen deel aan de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom).

Persvrijheid

In Ethiopië worden journalisten geïntimideerd of opgesloten en wordt het middenveld onderdrukt. Bij de laatste verkiezingen haalde de regeringspartij, al 25 jaar aan de macht, op één na alle zetels binnen. Mensenrechten zullen een van de prioriteiten zijn in het gesprek dat Obama zal hebben met de Ethiopische eerste minister Hailemariam Desalegn.

De Amerikaanse president is zondagavond aangekomen in Addis Abeba. Maandag staat een gesprek met Hailemariam gepland. Nog op maandag staat er een kleine top gepland over de situatie in Zuid-Soedan. Bedoeling is een consensus te bereiken over sancties tegen de strijdende partijen als die voor 17 augustus geen vredesakkoord kunnen sluiten. Op dinsdag ziet hij vertegenwoordigers van het middenveld.

Hardnekkige corruptie

Obama zal dinsdag eveneens een toespraak houden in de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie, die zich in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba bevindt. Op die manier zal de president het hele continent kunnen toespreken, aldus nog Rhodes.

Zoals bekend was Obama eerder op deze trip in Kenia, het land van zijn vader. Het was de eerste keer dat hij als president naar Kenia reisde, maar zijn vierde bezoek aan het continent. In Kenia riep hij de bevolking op om een einde te maken aan de hardnekkige corruptie, maar vroeg hij ook aandacht voor gelijkheid tussen de geslachten en nationale eenheid. (Belga/AVE)

De Amerikaanse president Barack Obama zal het tijdens het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president aan Ethiopië vooral hebben over mensenrechten en de strijd tegen de fundamentalistische islamisten van al-Shabaab. Ethiopië is de tweede - en laatste - halte van zijn vierdaagse bezoek aan de regio.'De dreiging in Kenia en Ethiopië is heel gelijkaardig', zei Ben Rhodes, Obama's adviseur nationale veiligheid. De twee landen hebben te maken met gelijkaardige uitdagingen op het vlak van terrorisme, maar ook mensenrechtenschendingen en economische groei, meent Rhodes. Net als Kenia is Ethiopië een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme in de Hoorn van Afrika. Zowat 4.400 Ethiopische soldaten nemen deel aan de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom).In Ethiopië worden journalisten geïntimideerd of opgesloten en wordt het middenveld onderdrukt. Bij de laatste verkiezingen haalde de regeringspartij, al 25 jaar aan de macht, op één na alle zetels binnen. Mensenrechten zullen een van de prioriteiten zijn in het gesprek dat Obama zal hebben met de Ethiopische eerste minister Hailemariam Desalegn.De Amerikaanse president is zondagavond aangekomen in Addis Abeba. Maandag staat een gesprek met Hailemariam gepland. Nog op maandag staat er een kleine top gepland over de situatie in Zuid-Soedan. Bedoeling is een consensus te bereiken over sancties tegen de strijdende partijen als die voor 17 augustus geen vredesakkoord kunnen sluiten. Op dinsdag ziet hij vertegenwoordigers van het middenveld.Obama zal dinsdag eveneens een toespraak houden in de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie, die zich in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba bevindt. Op die manier zal de president het hele continent kunnen toespreken, aldus nog Rhodes.Zoals bekend was Obama eerder op deze trip in Kenia, het land van zijn vader. Het was de eerste keer dat hij als president naar Kenia reisde, maar zijn vierde bezoek aan het continent. In Kenia riep hij de bevolking op om een einde te maken aan de hardnekkige corruptie, maar vroeg hij ook aandacht voor gelijkheid tussen de geslachten en nationale eenheid. (Belga/AVE)