‘Mensen weten niet wat politiek correct betekent’

'Wél racistisch is Apu gebruiken om het staatsbezoek van de Indiase premier Modi aan te kondigen.' © © The Hollywood Archive

Komiek Nigel Williams ergert zich aan de overgevoeligheid. ‘Niemand heeft het recht om door het leven te gaan zonder beledigd te worden.’

6 november 2018

Bart De Wever neemt het op voor Apu Nahasapeemapetilon. Het Indiase personage uit The Simpsons ligt onder vuur wegens de raciale stereotypering en dreigt uit de serie te verdwijnen.

Nigel Williams: Ik heb het probleem met Apu nooit gezien. The Simpsons zit vol stereotiepe personages. Homer Simpson is ook een typische blanke, heteroseksuele cisgender papzak. Ik vind het wél racistisch om Apu te gebruiken om het staatsbezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan te kondigen, zoals enkele Amerikaanse media deden.

Waar ligt voor u de grens?

Williams: Ik begin mijn shows met de gouden regel van de stand-upcomedy: wie niet om zichzelf kan lachen, verliest het recht om om anderen te lachen. Stormachtig applaus. Waarop ik iemand uit het publiek neem en zeg: ‘Oké, we beginnen bij u.’ (grijnst) De grens is voor mij: oproepen tot geweld of haat. Zolang mensen lachen, is het grappig. Niemand heeft het recht om door het leven te gaan zonder beledigd te worden.

De Wever is niet oprecht in zijn verontwaardiging. Met Homans en Meeuws bijvoorbeeld mag je van hem niet lachen.

U zit in feite op één lijn met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Williams: Ach, De Wever is daar niet oprecht in. Hij is enkel voor vrije meningsuiting zolang ze niet op zijn hof komen speken. Hij vond het bijvoorbeeld niet kunnen dat ik er geregeld mee lach dat Liesbeth Homans een relatie heeft gehad met Tom Meeuws. (grinnikt) Ik vind dat dus enorm grappig. Ik probeer me dan voor te stellen hoe een socialist en een Vlaams-nationaliste neuken.

Wordt u vaker aangesproken op de inhoud van uw voorstellingen?

Williams: Absoluut. Vooral in Engeland heb ik de indruk dat veel mensen naar een comedyclub komen om achteraf te kunnen zeuren hoe hard ze wel beledigd zijn. Comedyclubs hebben liever dat je van politiek, godsdienst en etniciteit wegblijft.

Heeft de rechterzijde geen punt als ze zegt dat de politieke correctheid is doorgeslagen?

Williams: Mensen weten niet wat politieke correctheid betekent. Toen ik opgroeide in Bristol had je cafés met bordjes als ‘Verboden voor Ieren, negers en honden’. In de jaren zeventig hebben we besloten dat dát toch niet meer kon. Dat heeft niets te maken met de belachelijke overgevoeligheid van vandaag. Ik zei onlangs op een podium in Duitsland hoe leuk ik de holebigemeenschap wel vind. Waarop iemand uit het publiek me plots voor transfoob begon uit te schelden omdat ik transgenders niet vermeld.

Bij rechts bestaat het idee dat lachen met de islam taboe is. Voelt u dat ook zo?

Williams: Fuck off! Ik heb een volledige show gemaakt over christendom, jodendom en islam. Maar het is inderdaad een gevoeligheid. Ik heb in de Roma in Borgerhout eens de mop gemaakt dat ik de islam niet begrijp: volgens de Koran mag je geen afbeeldingen maken van Mohammed, terwijl de schoolfotografen in Borgerhout niets anders doen! Alle Marokkanen lachten, maar bij de progressieven gingen alle kringspieren dicht.

Gaat u Apu missen als hij uit The Simpsons verdwijnt?

Williams: Ik kijk al even niet meer. Ik ben meer fan van Family Guy, vooral omdat ik een fetisj heb voor Lois, de vrouw van Peter Griffin. Een zwak voor een tekenfilmfiguurtje! Hoe ziek is dat?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content