‘Mensen gedwongen uit huis gezet voor Eurovisiesongfestival’

© Reuters

Volgens de organisatie Human Rights Watch zijn in Azerbeidzjan al meerdere woningen ontruimd om gesloopt te worden voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival.

Tientallen gezinnen zijn in de hoofdstad van de gewezen Sovjetrepubliek Azerbeidzjan uit hun huis gezet, meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

De organisatie klaagt aan dat de huizen vernietigd worden, hoewel de bewoners daar nog altijd een deel van hun bezittingen hebben. Het regime van president Ilham Alijev weigert bovendien om de getroffenen de wettelijk voorziene vergoeding toe te kennen. “De Azerbeidzjaanse regering verwoest niet alleen huizen, ze verwoest ook mensenlevens”, zegt Jane Buchanan van HRW.

De regering laat naast de concerthal – waarin het Eurovisiesongfestival in mei zal plaatsvinden – ook parken, luxewoningen en een winkelcentrum verrijzen.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Alijev al langer van nepotisme, corruptie en de onderdrukking van andersdenkenden. Ilham Alijev volgde in 2003 zijn al even autoritaire vader, Gejdar (of Heidar) Alijev, op. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content