‘Melania Trump was een illegale immigrant’ (Politico)

Melania Trump © Belga Image

Volgens de politieke nieuwssite Politico was Melania Trump, de vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, ooit een illegale immigrant. Een zware beschuldiging, zeker omdat immigratie een belangrijk thema is in Trumps campagne.

Er is onduidelijkheid ontstaan over de immigratiestatus van Melania Trump in de jaren negentig. De Sloveense vrouw van presidentskandidaat Donald Trump beweerde altijd dat ze in 1996 in Amerika begon te werken. Naaktfoto’s die eerder deze week gepubliceerd werden, tonen aan dat ze al een jaar eerder modellenwerk deed in New York. Ook een biografie van Melania Trump, in februari uitgebracht door twee Sloveense journalisten, spreekt tegen dat mevrouw Trump pas in 1996 naar Amerika trok.

The New York Post publiceerde begin deze week naaktfoto’s uit 1995 van een 25-jarige Melania Trump. De campagne van Donald Trump reageerde toen nog geamuseerd op deze ‘kunstzinnigheid van het menselijk lichaam’. Volgens de politieke nieuwssite Politico is het lang niet zeker of mevrouw Trump, toen ze de foto’s liet nemen, de immigratiepapieren had om legaal te werken als model. Politico schrijft dat eventuele onjuiste verklaringen aan immigratiediensten zelfs nu als strafbaar aangemerkt kunnen worden.

De vrouw van de Republikeinse kandidaat beweerde in eerdere interviews dat ze rond die tijd vaak heen en weer moest reizen tussen haar geboorteland Slovenië en de Verenigde Staten vanwege haar verblijfsstatus. Volgens Amerikaanse media is dat echter vreemd voor iemand die een werkvergunning, een zogenaamde H-B1, heeft. Dat document is namelijk geldig voor drie jaar en hoeft niet constant vernieuwd te worden.

Het heen-en-weerreizen lijkt eerder iets voor een B-1- (voor zakenlui) of B-2-vergunning (voor toeristen), die geen van beide toestaan dat je in de VS werkt. Volgens een groot advocatenkantoor, gespecialiseerd in immigratiewetten, moet Trump, als ze een B-1 had, gelogen hebben over het doel van haar reis bij de douane. Inmiddels is Melania Trump sinds 2006 Amerikaans staatsburger door haar huwelijk met Donald Trump.

Ontkenning, geen verduidelijking

In een reactie op de berichten verklaart Melania Trump dat ze nooit immigratiewetten heeft overtreden. Op vragen voor verduidelijking komt geen antwoord, want het campagneteam van Donald Trump wil geen officiële papieren uit die tijd vrijgeven. Melania Trump legt ook niet uit wat haar status destijds precies was.

The Washington Post heeft aan de Trumps gevraagd of het werk als naaktmodel onbetaald was, een gebruikelijke gang van zaken voor beginnende modellen die zich willen profileren. In dat geval zouden de werkzaamheden niet illegaal zijn geweest.

De geruchten komen bovenop eerdere controverse rond de figuur van de potentiële nieuwe first lady. Zo werd twee geleden ervan beschuldigd dat ze haar speech op de Republikeinse conventie deels had geplagieerd van Michelle Obama. Vorige week haalde Melania Trump dan weer haar website online. Het universitair diploma dat ze daarop vermeldde, bleek ze niet te hebben behaald.

Deze nieuwe hypothese kan, nog meer dan de vorige schandalen, schade toebrengen aan de campagne van Trump, aangezien immigratie een van zijn belangrijkste campagnethema’s is. Werkvisa wil hij aan banden leggen en hij is fel tegen de komst van Mexicaanse en islamitische migranten. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content