Meisje dat politieoptreden tegen George Floyd filmde: ‘Sorry dat ik niet meer kon doen’

. © Getty Images

Twee meisjes, die de lijdensweg van de Afro-Amerikaan George Floyd filmden, hebben dinsdag het woord genomen op de tweede procesdag tegen de ex-politieagent Derek Chauvin. In een hartverscheurende getuigenis verweten ze zichzelf dat ze Floyd niet hadden kunnen redden.

De zwarte Amerikaan George Floyd stierf in mei vorig jaar nadat Derek Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie plusminus 9 minuten op zijn hals duwde. De nu 18-jarige Darnella Frazier was getuige van het tafereel en haalde haar smartphone boven om te filmen. Haar beelden van de hardhandige arrestatie gingen de wereld rond. ‘Toen ik hem zag, zag ik mijn vader of mijn broers’, verklaarde ze, ‘Ze zijn zwart. Het kon een van hen geweest zijn’.

‘Sommige nachten lig ik er wakker van en ik bied George Floyd mijn excuses aan voor het feit dat ik niet meer heb gedaan’.

https://twitter.com/BirdOwl/status/1376952882746904576BirdOwlhttps://twitter.com/BirdOwl

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Frazier probeerde de agenten nog te overtuigen om Floyd los te laten, maar tevergeefs. “De agenten traden heel defensief op.’

‘Het was aan hem’

Frazier richtte zich naar Derek Chauvin. ‘Het was niet aan mij om tussen te komen, maar aan hem’, klonk het.

Het andere meisje, dat anoniem wilde blijven, verklaarde dat ze het gevoel had dat ze George Floyd in de steek had gelaten. ‘We konden niets doen, er waren sterkere krachten aanwezig.’

Chauvin staat terecht voor doodslag (‘second-degree murder’), doodslag door nalatigheid (‘second-degree manslaughter’) en ’third-degree murder’.

Die laatste aanklacht is een begrip uit het Amerikaanse strafrecht dat gewoonlijk gebruikt wordt wanneer iemand een groep mensen in gevaar brengt zonder de intentie te doden, bijvoorbeeld door op een rijdende trein te schieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content