"Mein Kampf" van Adolf Hitler wordt verkocht in een kunstgalerie aan het Amsterdamse Singel. Dat bericht NRC Handelsblad. Federatief Joods Nederland (FJN) gaat aangifte doen. De verkoop van "Mein Kampf" is in Nederland sinds 1974 bij wet verboden vanwege het haatzaaiende karakter.

De exemplaren van "Mein Kampf" staan in de Totalitarian Art Gallery zichtbaar op de plank. Galeriehouder Michiel van Eyck bevestigt dat hij het verboden boek verkoopt. "Maar ik leg het niet in de etalage. Ik weet dat het officieel niet mag, maar ik verkoop het niet vanuit een ideologie. Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past".

Discussie

Een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat "de verkoper vervolgd kan en zal worden zodra er aangifte is gedaan". Van Eyck is daar niet bang voor. "Ik vind het goed om het verbod ter discussie te stellen."

Haatzaaien

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft intussen laten weten dat het aangifte gaat doen. FJN-voorzitter Herman Loonstein vindt het in een tijd van ongekende toename van antisemitisme belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien, aldus NRC. De organisatie roept justitie op de exemplaren van "Mein Kampf" met onmiddellijke ingang in beslag te nemen en strafrechtelijke vervolging in te stellen. (Belga/EE)

"Mein Kampf" van Adolf Hitler wordt verkocht in een kunstgalerie aan het Amsterdamse Singel. Dat bericht NRC Handelsblad. Federatief Joods Nederland (FJN) gaat aangifte doen. De verkoop van "Mein Kampf" is in Nederland sinds 1974 bij wet verboden vanwege het haatzaaiende karakter.De exemplaren van "Mein Kampf" staan in de Totalitarian Art Gallery zichtbaar op de plank. Galeriehouder Michiel van Eyck bevestigt dat hij het verboden boek verkoopt. "Maar ik leg het niet in de etalage. Ik weet dat het officieel niet mag, maar ik verkoop het niet vanuit een ideologie. Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past".Discussie Een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat "de verkoper vervolgd kan en zal worden zodra er aangifte is gedaan". Van Eyck is daar niet bang voor. "Ik vind het goed om het verbod ter discussie te stellen." Haatzaaien Federatief Joods Nederland (FJN) heeft intussen laten weten dat het aangifte gaat doen. FJN-voorzitter Herman Loonstein vindt het in een tijd van ongekende toename van antisemitisme belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien, aldus NRC. De organisatie roept justitie op de exemplaren van "Mein Kampf" met onmiddellijke ingang in beslag te nemen en strafrechtelijke vervolging in te stellen. (Belga/EE)