Onze man was op de afgelaste Trump-meeting. Lees zijn reportage: 'Jij komt uit Europa? Ik heb medelijden met jou'

Enkele honderden manifestanten hadden (gratis) tickets besteld en waren in de zaal geraakt, sommigen met Trump-propaganda als vermomming. Buiten stonden ook enkele duizenden anti-Trumpbetogers, onder meer gemobiliseerd door de Spaanstalige leiders in de stad, die vooral het 'racisme' en de anti-Mexicaanse uitspraken van Trump hekelden.

Plusminus 40 minuten na het geplande beginuur van de bijeenkomst kondigde een speaker aan dat de meeting om veiligheidsredenen werd "uitgesteld".

Donald Trump verklaarde zelf ongeveer terzelfdertijd in enkele tv-uitzendingen dat hij na een gesprek met de ordemacht de meeting had afgelast. De politie van Chicago ontkende al snel dat een dergelijk gesprek had plaatsgevonden. Volgens de dienstdoende politiecommissaris was alles in gereedheid en kon de veiligheid van de meeting gegarandeerd worden.

Wat daar ook van zij: de manifestanten jubelden toen de afgelasting bekend werd. Ze scandeerden pro Bernie Sanders-slogans: 'Bernie, Bernie, Bernie', afgewisseld met 'we stopped Trump'.

De Trumpaanhang was zichtbaar ontgoocheld. Na enige aarzeling, misschien een gevolg van de onverstaanbaarheid van de boodschap die werd omgeroepen, stormden enkele Trumpsupporters af op de tegenbetogers. Het "we stopped Trump" werd een tijdje overstemd door "we want Trump".

Klappen

De zaal, aan de Universiteit van Illinois, kan een kleine tienduizend bezoekers bevatten en was niet helemaal vol. Het was moeilijk te bepalen hoeveel duizenden Trumpsupporters in de zaal aanwezig waren. Ze waren in de meerderheid, maar de tegenbetogers waren gegroepeerd bij de uitgang.

De spanning in de zaal was een kwartier lang groot, met dreigende taal over en weer. Er werd met pro-Trumpborden gezwaaid en met anti-Trumpborden. De ordemacht kreeg geen greep op de gebeurtenissen, en wachtte op versterking. Er vielen enkele klappen, maar aan beide zijden probeerde men ook te sussen, en al bij al viel de ravage mee.

Bij het verlaten van de zaal waren er schermutselingen tussen manifestanten en politie, waarbij ook weer aan beide kanten klappen vielen, wellicht wat meer klappen dan in de zaal. Hier vloeide enig bloed, zowel bij politie als manifestanten, maar het bleef bij oppervlakkige wonden. De politie arresteerde een aantal van de anti-Trumpbetogers, en goed een uur na de afgelasting was alles weer rustig.

Tweede Super Tuesday

In Chicago en de staat Illinois wordt dinsdag de presidentiële voorverkiezing gehouden, in wat de tweede 'Super Tuesday' wordt genoemd. Trump voert in Illinois bij de Republikeinen de peilingen aan.

Tijdens meetings van Donald Trump is vaak protest, onder meer naar aanleiding van diens uitspraken tegen Mexicanen en moslims, maar dit was de eerste afgelasting omwille van protest.

Onze man was op de afgelaste Trump-meeting. Lees zijn reportage: 'Jij komt uit Europa? Ik heb medelijden met jou'

Enkele honderden manifestanten hadden (gratis) tickets besteld en waren in de zaal geraakt, sommigen met Trump-propaganda als vermomming. Buiten stonden ook enkele duizenden anti-Trumpbetogers, onder meer gemobiliseerd door de Spaanstalige leiders in de stad, die vooral het 'racisme' en de anti-Mexicaanse uitspraken van Trump hekelden.Plusminus 40 minuten na het geplande beginuur van de bijeenkomst kondigde een speaker aan dat de meeting om veiligheidsredenen werd "uitgesteld".Donald Trump verklaarde zelf ongeveer terzelfdertijd in enkele tv-uitzendingen dat hij na een gesprek met de ordemacht de meeting had afgelast. De politie van Chicago ontkende al snel dat een dergelijk gesprek had plaatsgevonden. Volgens de dienstdoende politiecommissaris was alles in gereedheid en kon de veiligheid van de meeting gegarandeerd worden.Wat daar ook van zij: de manifestanten jubelden toen de afgelasting bekend werd. Ze scandeerden pro Bernie Sanders-slogans: 'Bernie, Bernie, Bernie', afgewisseld met 'we stopped Trump'. De Trumpaanhang was zichtbaar ontgoocheld. Na enige aarzeling, misschien een gevolg van de onverstaanbaarheid van de boodschap die werd omgeroepen, stormden enkele Trumpsupporters af op de tegenbetogers. Het "we stopped Trump" werd een tijdje overstemd door "we want Trump".De zaal, aan de Universiteit van Illinois, kan een kleine tienduizend bezoekers bevatten en was niet helemaal vol. Het was moeilijk te bepalen hoeveel duizenden Trumpsupporters in de zaal aanwezig waren. Ze waren in de meerderheid, maar de tegenbetogers waren gegroepeerd bij de uitgang.De spanning in de zaal was een kwartier lang groot, met dreigende taal over en weer. Er werd met pro-Trumpborden gezwaaid en met anti-Trumpborden. De ordemacht kreeg geen greep op de gebeurtenissen, en wachtte op versterking. Er vielen enkele klappen, maar aan beide zijden probeerde men ook te sussen, en al bij al viel de ravage mee.Bij het verlaten van de zaal waren er schermutselingen tussen manifestanten en politie, waarbij ook weer aan beide kanten klappen vielen, wellicht wat meer klappen dan in de zaal. Hier vloeide enig bloed, zowel bij politie als manifestanten, maar het bleef bij oppervlakkige wonden. De politie arresteerde een aantal van de anti-Trumpbetogers, en goed een uur na de afgelasting was alles weer rustig.In Chicago en de staat Illinois wordt dinsdag de presidentiële voorverkiezing gehouden, in wat de tweede 'Super Tuesday' wordt genoemd. Trump voert in Illinois bij de Republikeinen de peilingen aan.Tijdens meetings van Donald Trump is vaak protest, onder meer naar aanleiding van diens uitspraken tegen Mexicanen en moslims, maar dit was de eerste afgelasting omwille van protest.