Meerderheid Israëli’s tegen excuses aan Turkije

Een grote meerderheid van de Israëlische bevolking is tegen het excuses aan Turkije voor de Israëlische aanval op een humanitaire vloot bestemd voor de Gazastrook.

Een grote meerderheid van de Israëlische bevolking is gekant tegen het idee om excuses aan te bieden aan Turkije voor de Israëlische aanval op een humanitaire vloot bestemd voor de Gazastrook.

Dat blijkt uit een peiling die woensdag werd gepubliceerd. Bij de aanval in mei 2010 kwamen negen Turkse actvisten om het leven. Volgens de peiling die uitgevoerd werd voor het dagblad Haaretz, is 64 procent van de ondervraagde Israëli’s tegen het idee om excuses aan te bieden, een mening die ook de regering van premier Benjamin Netanyahu lijkt te delen, en die geleid heeft tot een diplomatieke crisis tussen beide landen. Slechts 21 procent is van mening dat Israël zich moet verontschuldigen, terwijl 15 procent zich niet over zaak wenst uit te spreken.

Volgens Haaretz, een krant die gewoonlijk erg kritisch is ten opzichte van Netanyahu, staat de Israëlische bevolking in deze zaak achter de premier. De Turkse premier Erdogan verklaarde dinsdag nog dat hij niet van plan is om de relaties tussen beide landen te normaliseren, zolang er geen excuses volgen van Israël.

Netanyahu fel tegen excuses

De rol van premier Netanyahu is groot in dit conflict: hij zou persoonlijk de excuses tegengehouden hebben. Israël zou aanvankelijk excuses aanbieden, in heel diplomatische termen, was overeengekomen tussen de beide partijen. Dat Netanyahu zich daar persoonlijk tegen verzette, heeft de gemoederen verder verhit. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content