De Ierse regeringspartij Fianna Fail heeft vrijdag een tussentijdse verkiezing verloren in Donegal, waardoor de regering in het parlement nog maar een meerderheid van twee zetels heeft.

De verkiezing kwam er kort na het forse besparingsplan dat de Ierse regering heeft uitgewerkt in ruil voor steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om de Ierse banken te redden.

In Donegal won de kandidaat van Sinn Fein, Pearse Doherty, met ruime voorsprong op de kandidaat van Fianna Fail, de partij van premier Brian Cowen. Doherty haalde bijna 40 procent van de stemmen, terwijl Brian Ó'Domhall 21 procent behaalde.

De regering heeft daardoor in het parlement in Dublin nog maar twee zetels op overschot.

Intussen heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating van vier Ierse kredietinstellingen naar beneden bijgesteld. De rating van de Anglo Irish Bank wordt gedegradeerd tot 'junk'. Ook de ratings van Allied Irish Banks, Bank of Ireland en Irish
Life & Permanent worden verlaagd.

De Ierse regeringspartij Fianna Fail heeft vrijdag een tussentijdse verkiezing verloren in Donegal, waardoor de regering in het parlement nog maar een meerderheid van twee zetels heeft.De verkiezing kwam er kort na het forse besparingsplan dat de Ierse regering heeft uitgewerkt in ruil voor steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om de Ierse banken te redden.In Donegal won de kandidaat van Sinn Fein, Pearse Doherty, met ruime voorsprong op de kandidaat van Fianna Fail, de partij van premier Brian Cowen. Doherty haalde bijna 40 procent van de stemmen, terwijl Brian Ó'Domhall 21 procent behaalde. De regering heeft daardoor in het parlement in Dublin nog maar twee zetels op overschot.Intussen heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating van vier Ierse kredietinstellingen naar beneden bijgesteld. De rating van de Anglo Irish Bank wordt gedegradeerd tot 'junk'. Ook de ratings van Allied Irish Banks, Bank of Ireland en Irish Life & Permanent worden verlaagd.