Meerdere schietpartijen Kopenhagen: Politie schiet vermoedelijke dader dood

Kopenhagen © BELGAIMAGE

De Deense politie heeft de vermoedelijke dader doodgeschoten van de twee aanslagen, waarbij twee doden en vijf gewonden vielen.

De Deense politie denkt de dader doodgeschoten te hebben van beide aanslagen in Kopenhagen, waarbij twee doden en vijf gewonden gevallen zijn. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie. ‘We onderzoeken nog of de man alleen handelde’, zei politiewoordvoerder Jorgen Skov. De agenten zelf bleven zijn.

De man werd eerder doodgeschoten aan het treinstation van Noerrebro. De man zou als eerste het vuur hebben geopend op de agenten, die daarop terugschoten. Op vragen over de identiteit van de vermoedelijke dader wilde de woordvoerder niet ingaan. De politie wilde enkel meegeven dat de man kon gelokaliseerd worden dankzij een oproep van een taxichauffeur. Die had een persoonsbeschrijving geveven die hard geleek op de man die door de bewakingscamera’s was gefilmd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Om vijf uur deze ochtend hoorde ik schoten vlak voor mijn appartement. Toen ik naar buiten keek, zag ik een dode man voor mijn slaapkamerraam liggen’, getuigt Søren in de Deense krant Ekstrabladet.

Synagoge

Na de dodelijke aanslag op een cultureel centrum in Kopenhagen,, vond enkele uren later een tweede schietpartij plaats nabij een joodse synagoge. Daarbij kwam één burger om het leven. Een man werd in het hoofd geschoten en is aan zijn verwondingen bezweken. Dat heeft de Deense politie gemeld op een persconferentie. Er raakten bij het incident ook twee politieagenten gewond. Zij verkeren niet in levensgevaar.

‘Hij was lid van de joodse gemeenschap en controleerde de mensen die synagoge binnenkwamen voor de bar mitswa die er werd gevierd’, zegt Dan Rosenberg Asmussen, het hoofd van de gemeenschap. De dader slaagde er niet in om de synagoge, waar 80 mensen waren, binnen te geraken.

VS biedt hulp

De Amerikaanse regering heeft de aanslag in de Deense hoofdstad Kopenhagen streng veroordeeld en bood de Denen inmiddels hulp aan bij het onderzoek naar de terreurdaad.

‘We willen ons medeleven betuigen aan de families van de gedode slachtoffers en onze gedachten gaan eveneens uit naar de gewonden van de aanval’, zo verklaarde een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad, Bernadette Meehan.

De Verenigde Staten onderhouden nauw contact met de Deense autoriteiten en zijn bereid ‘om de nodige bijstand te verlenen wat het onderzoek betreft’, luidt het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content