Meerdere economieën ernstig bedreigd door wereldwijd watertekort

De Wereldbank vreest de economische schade van waterschaarste. © iStockphoto

‘Watertekorten kunnen de economieën in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Noord-Afrika hard treffen tegen 2050.’ Dat zegt de Wereldbank in een nieuw rapport. Toch kan de impact ook beperkt worden met een beter waterbeheer.

Als er geen maatregelen genomen worden, zal waterschaarste tegen het midden van deze eeuw een ernstig(er) probleem worden in sommige delen van de wereld. De Wereldbank benadrukt vooral de economische schade die het met zich mee zal brengen: Centraal-Azië zou elf procent van zijn BBP kunnen verliezen, het Midden-Oosten veertien procent en de Sahel in Afrika zo’n twaalf procent.

De gemiddelde economische schade van alle kwetsbare regio’s ligt rond de zes procent van het BBP. De economieën van Noord-Amerika en West-Europa zouden volgens het rapport gespaard blijven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Wereldbank verwijst naar de klimaatopwarming als een van de oorzaken van het probleem, maar ziet de vraag naar water ook stijgen door de groeiende bevolking, stijgende inkomens en uitbreidende steden. Indien geen actie ondernomen wordt, zal water schaars worden in gebieden als Oost-Azië en Centraal-Afrika, waar momenteel water in overvloed is. In regio’s als het Midden-Oosten, waar nu al schaarste is, zal het probleem nog erger worden.

Conflicten

Daarnaast is er nog een ander, groot risico verbonden aan waterschaarste: stijgende voedselprijzen als gevolg van droogte kunnen conflicten aanwakkeren en nieuwe migratiestromen tot stand brengen. Eerder meldde het World Resources Institute al dat waterschaarste een cruciale rol heeft gespeeld bij het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011.

Om de negatieve gevolgen zo veel mogelijk te vermijden moeten overheden inzetten op een beter waterbeheer, efficiënt gebruik van water stimuleren en investeren in infrastructuur om watervoorraden beter te beschermen. Watertekorten kunnen volgens de Wereldbank in sommige regio’s zelf verdwijnen als ze daar op inzetten. ‘Een beter waterbeheer betaalt zich terug in hoge economische dividenden’, klinkt het. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content