Meer dan honderd mensen omgebracht door gewapende mannen in westen van Ethiopië

Archiefbeeld Ethiopië. © Reuters

Gewapende mannen hebben woensdag meer dan 100 mensen omgebracht in het westen van Ethiopië. Dat meldt de Ethiopische Mensenrechtencommissie (EHRC), een onafhankelijk overheidsorgaan.

De aanval gebeurde in de streek van Bulen, in de deelstaat Benishangul-Gumuz. Volgens de commissie werden de slachtoffers doodgeschoten en werden de huizen van slapende bewoners in brand gestoken. De regio, waar verschillende etnische groepen leven, werd recent al vaker geplaagd door etnisch geweld.

De commissie zegt in een verklaring ‘onrustwekkend fotografisch bewijs’ gekregen te hebben van mensen die aan het geweld konden ontsnappen. De aanval gebeurde voor zonsopgang, en duurde voort tot in de namiddag. Zeker 36 mensen worden verzorgd voor verwondingen, vooral kogelwondes, in het 90 km verderop gelegen ziekenhuis van Bulen.

Een landbouwer, Belay Wajera, getuigde per telefoon aan Reuters dat hij 82 lichamen telde in een veld nabij zijn huis. Zijn vrouw en vijf kinderen werden gedood, hijzelf werd geraakt in het achterwerk. Vier andere kinderen ontsnapten en zijn nu vermist.

Een andere dorpsbewoner vertelde aan Reuters op een andere plaats 20 lichamen geteld te hebben. Sommige slachtoffers gaven aan dat ze de aanvallers kenden, aldus nog de Mensenrechtencommissie. ‘Er was geen politie of geen veiligheidsdienst gestationeerd in de zone op dat moment’, meldt de commissie nog. De regio waar woensdag de aanval plaatsvond is de thuis van de Gumuz, maar de laatste jaren zijn landbouwers uit het naburige Amhara in de regio binnengetrokken, wat tot spanningen leidde.

Oproep tot kalmte

Premier Abiy Ahmed en de stafchef van het leger bezochten dinsdag nog de regio, en riepen op tot kalmte. Er waren soldaten ter plaatse gestuurd om spanningen te bedaren, maar zij waren kort daarop weer vertrokken. Sinds de aanstelling van Abiy tot premier, in 2018, lijkt de geest in Ethiopië weer uit de fles: met de regelmaat van de klok zijn er berichten over geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Abiy, die vorig jaar de Nobelprijs van de Vrede won, versnelde democratische hervormingen waardoor de ijzeren greep van het regime op rivaliteiten tussen verschillende groepen verslapte.

In de noordelijke Tigray-regio voert het regeringsleger al zes weken strijd tegen de opstandige regionale regering. Bij dat conflict zijn bijna 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De ontplooiing van het federale leger in Tigray heeft de vrees doen ontstaan over een veiligheidsvacuüm in andere onrustige regio’s.

Partner Content