Meer dan helft beloofde ebolahulp nog niet overgemaakt

Ebola-arts in Sierra Leone © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Slechts veertig procent van alle internationale beloofde financiële middelen om ebola te bestrijden werd reeds uitbetaald. België behoort samen met de Europese Commissie tot de betrouwbare donors.

Toen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en allerlei organisaties afgelopen jaar aan de alarmbel trokken en benadrukten dat ze meer financiële middelen nodig hadden om ebola te bestrijden, trokken een heleboel landen de geldbeugel open. Maar zo ruimhartig de internationale gemeenschap vorig jaar was bij de toezegging van het geld, zo laks is men bij de betaling ervan, meldt Reuters. Minder dan de helft van het beloofde geld is reeds uitbetaald.

Onze Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) maakte enkele dagen geleden nog bekend dat België 1,5 miljoen euro vrij zal maken om lokale gezondheidsfaciliteiten in Guinee te ondersteunen.

De hulpmiddelen voor Guinee zullen verdeeld worden via Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Zij zijn de belangrijke schakel tussen de lokale gemeenschappen en gezondheidscentra en zetten in op risicovoorlichting, gezondheidspreventie, een snelle identificatie van nieuwe gevallen en de tracering van contacten’, aldus Croo uit. Sinds de uitbraak van de ebola-epidemie in maart 2014 stelde België al 37 miljoen euro ter beschikking van humanitaire organisaties.

België betrouwbare donor

België behoort tot een van de betrouwbare donoren, blijkt uit een analyse met gegevens afkomstig van de VN-coördinatie van humanitaire hulp (OCHA.) Het onderzoek stelde vast dat op 1 januari ongeveer 960 miljoen euro was overgemaakt, wat slechts 40 procent is van het beloofde geld en volgens de VN nog steeds 360 miljoen euro te weinig om de crisis tot een goed einde te brengen.

Onderstaande grafiek toont dat dat onder meer de Wereldbank, Frankrijk en een heleboel private investeerders nog achterlopen wat hun uitbetalingen betreft. De Europese Commissie is een van de enige grote donors die woord hield en het beloofde geld al volledig overmaakte.

Donatie ebola
Donatie ebola © OCHA

De Wereldbank, een instituut dat leningen verstrekt aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, verdedigt zich door te stellen dat de geldkraan nog volop loopt, schrijft De Volkskrant.

Volgens de Amerikaanse onderzoekster Karen Grépin die de gegevens verzamelde ligt het probleem niet in het gebrek aan middelen, wel in het feit dat de middelen niet snel genoeg zijn ingezet, vertelt ze aan AFP. ‘De hulp bereikte het door ebola-getroffen gebied slechts in oktober, dat is zes maanden nadat de WHO de uitbraak had aangekaart’, stelt ze. ‘Dit verergerde de crisis.’

Aantal ebolagevallen opnieuw gestegen

Intussen is het aantal gevallen van ebola in Sierra Leone, Liberia en Guinee voor het eerst dit jaar opnieuw gestegen, meldt de WHO. Vorige week nog maakte de organisatie cijfers bekend, waaruit bleek dat de hulporganisatie de ziekte onder controle had en het einde van de epidemie in zicht was. Toen al waarschuwde Artsen Zonder Grenzen, de grootste hulporganisatie ter plaatse, voor te veel optimisme. ‘Het is bemoedigend dat het aantal patiënten alles bij elkaar daalt, maar ebola is nog lang niet overwonnen’, aldus Tankred Stöbe, de voorzitter van de Duitse AZG-afdeling.

Sinds 2013 stierven 8.936 mensen aan de ziekte. Er werden in totaal 22.334 besmettingen met het virus geregistreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content