Meer dan 53 doden in onrust na aftreden regering Centraal-Afrikaanse Republiek

© REUTERS

In de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben de eerste minister en zijn regering ontslag genomen. Daarop volgden hevige gevechten tussen Franse en Afrikaanse vredestroepen en islamitische Seleka-rebellen. Er vielen minstens 53 doden.

Bij hevige gevechten tussen vredestroepen en islamitische Seleka-rebellen zijn in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek meer dan 53 mensen omgekomen. Dat meldt de lokale radiozender Ndeke Luka. Enkele uren nadat de eerste minister en zijn regering ontslag hadden genomen, braken de gevechten uit.

De Seleka-rebellen vielen Franse en Afrikaanse soldaten aan in de stad Batangfo, 367 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangui. Dat verklaarde een woordvoerder van de Franse eenheid aan het radiostation. De soldaten moesten wel terugschieten, aldus de woordvoerder. Bij het vuurgevecht kwamen vijftig rebellen, drie Afrikaanse soldaten en een onbekend aantal burgers om het leven.

Vredesakkoord ondertekend

De gevechten waren uitgebroken nadat eerster minister Andre Nzapayeke ontslag had genomen uit zijn functie. Interimpresident Catherine Samba-Panza had om dat ontslag gevraagd nadat de Seleka-rebellen en de christelijke anti-Balaka-milities op 23 juli een vredesakkoord hadden ondertekend in de Congolese hoofdstad Brazzaville. Het ontslag van de premier moest zorgen voor ‘de effectieve uitvoering van de verbintenissen die in Brazzaville waren aangegaan, inclusief de nationale verzoening’, zo verklaarde een woordvoerder van Samba-Panza.

De Centraal-Afrikaanse republiek kwam in maart 2013 in een spiraal van geweld terecht nadat het islamitische rebellenverbond Seleka de christelijke president François Bozizé van de macht verdreef. De gevechten die daarna ontstonden hebben aan duizenden mensen het leven gekost. Frankrijk heeft 1.600 soldaten naar de voormalige kolonie gestuurd, die de troepen van de Afrikaanse Unie (AU) moeten bijstaan en de rebellen moeten ontwapenen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content