Zo besloot Macedonië een week lang de grens te sluiten voor Afghanen. Macedonië eist bovendien van Syriërs en Irakezen identiteitspapieren bovenop het doorgangsdocument afgeleverd in de Griekse registratiecentra. Iedereen die niet in het bezit is van een geldig paspoort wordt geweigerd. Zowat 800 mensen zitten eveneens geblokkeerd in een voorlopig kamp op 20 kilometer van de grenspost.

Slechts 150 vluchtelingen konden sinds donderdagavond de grens oversteken, wat spanningen veroorzaakt, aldus de Griekse autoriteiten. Zowat 400 vluchtelingen protesteerden zaterdagochtend in Idomeni en riepen de Macedonische autoriteiten op de grenzen te openen.

Beperking transit naar Noord-Europa

Nadat ze eerder de controle in de route tussen Macedonië en Oostenrijk versterkten, kondigden de "landen van de Balkantroutes" vrijdag een nieuw luik aan in hun plan om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Dat komt er op neer dat het aantal mannen, vrouwen en kinderen die de transit maken naar Noord-Europa beperkt wordt tot 580 per dag. Dat plafond, op initiatief van Ljubljana, is momenteel in voege in Slovenië, Servië, Kroatië en Macedonië.

De landen volgen in het spoor van Oostenrijk, dat meer dan een week geleden besloot om het aantal migranten dat het land binnenkomt te beperken tot 80 per dag en 3.200 mensen in transit. (Belga/NS)

Zo besloot Macedonië een week lang de grens te sluiten voor Afghanen. Macedonië eist bovendien van Syriërs en Irakezen identiteitspapieren bovenop het doorgangsdocument afgeleverd in de Griekse registratiecentra. Iedereen die niet in het bezit is van een geldig paspoort wordt geweigerd. Zowat 800 mensen zitten eveneens geblokkeerd in een voorlopig kamp op 20 kilometer van de grenspost. Slechts 150 vluchtelingen konden sinds donderdagavond de grens oversteken, wat spanningen veroorzaakt, aldus de Griekse autoriteiten. Zowat 400 vluchtelingen protesteerden zaterdagochtend in Idomeni en riepen de Macedonische autoriteiten op de grenzen te openen. Nadat ze eerder de controle in de route tussen Macedonië en Oostenrijk versterkten, kondigden de "landen van de Balkantroutes" vrijdag een nieuw luik aan in hun plan om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Dat komt er op neer dat het aantal mannen, vrouwen en kinderen die de transit maken naar Noord-Europa beperkt wordt tot 580 per dag. Dat plafond, op initiatief van Ljubljana, is momenteel in voege in Slovenië, Servië, Kroatië en Macedonië. De landen volgen in het spoor van Oostenrijk, dat meer dan een week geleden besloot om het aantal migranten dat het land binnenkomt te beperken tot 80 per dag en 3.200 mensen in transit. (Belga/NS)