Meer dan 450 burgers voor militaire rechtbanken gebracht in Venezuela

© AFP

Meer dan 450 burgers hebben terechtgestaan voor militaire rechtbanken in het kader van de manifestaties in Venezuela. Nog eens duizenden mensen zijn arbitrair opgesloten.

De Verenigde Naties, die geloofwaardige bronnen citeren, hebben vrijdag aan de Venezolaanse overheid gevraagd een einde te maken aan die praktijken. Honderden zijn ‘vrijgelaten’, maar anderen zitten nog in de cel na de militaire processen, aldus een woordvoerder van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR).

‘De burgers zouden moeten verschijnen voor burgerlijke rechtbanken.’ Wie wil deelnemen aan het onofficiële referendum op zondag van de oppositie tegen de geplande grondwetswijziging, mag niet gehinderd worden, aldus de woordvoerder.

Ook riep de woordvoerder de verschillende actoren in de politieke crisis in Venezuela om af te zien van geweld, nu de manifestaties al bijna een honderdtal slachtoffers hebben gemaakt. Volgens het OHCHR hebben bijna 53.000 Venezolanen asiel gevraagd in verschillende landen ter wereld sinds januari, ongeveer het dubbele in vergelijking met geheel 2016.

Partner Content