VN: Bijna negen miljoen mensen in Syrië getroffen door aardbeving

Reddingswerken in de Turkse provincie Kahramanmaras op 18 februari 2023. © Getty Images

Volgens de Verenigde Naties zijn er in Syrië 8,8 miljoen personen getroffen door de gevolgen van de aardbeving. “De meesten van hen hebben waarschijnlijk een of andere vorm van humanitaire hulp nodig”, schreef de plaatsvervangende VN-gezant voor Syrië, Najat Rochdi, zaterdag op Twitter. De VN zijn het volgens hem verplicht om meer hulp te bieden aan de Syriërs.

Activisten en hulpverleners in het rebellengebied in het noordwesten van Syrië beklaagden zich na de aardbeving van 6 februari over het gebrek aan hulp van de VN. VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zei bij een bezoek aan de regio dat de VN de bevolking in het noordwesten van Syrië in de steek gelaten heeft. Waarnemers voerden aan dat de VN sneller hulp hadden kunnen bieden met kleinere voertuigen, die minder moeilijkheden zouden hebben met de kapotte straten dan de gebruikelijke grote vrachtwagens. Maar bureaucratie zou dat in de weg gezeten hebben.


Sinds de aardbeving reden er tot nu toe ruim 140 vrachtwagens met VN-hulpgoederen vanuit Turkije naar het door rebellen gecontroleerde noordwesten van Syrië. Daar zijn meer dan 9.000 gebouwen volledig of deels ingestort. Daardoor zijn zeker 11.000 personen het dak boven hun hoofd kwijt. Volgens de VN is er daarom nu vooral nood aan onderkomens als tenten.

Meer dan 45.000 dodelijke slachtoffers

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in Turkije is gestegen tot 40.642. Dat zegt de voorzitter van de Turkse rampenbestrijdingsdienst Afad, Yunus Sezer, zaterdag volgens staatsagentschap Anadolu. In Syrië is momenteel sprake van ongeveer 5.900 dodelijke slachtoffers, maar dat cijfer wordt slechts onregelmatig geüpdatet. In totaal zijn zo al zeker 46.000 personen om het leven gekomen.

De reddingswerken in de getroffen regio’s in Turkije gaan inmiddels onverminderd voort. Anderhalve week na de aardbeving worden daarbij nog steeds overlevenden vanonder het puin gehaald.

Vlaamse regering maakt extra geld vrij voor Rode Kruis

De Vlaamse regering heeft besloten om twee miljoen euro vrij te maken voor het Rode Kruis-Vlaanderen. De middelen zijn bestemd voor noodhulp in Turkije en Syrië, die zwaar getroffen zijn door de zware aardbeving. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zondag bekendgemaakt.

Het geld komt bovenop de 200.000 euro die de Vlaamse regering al vrijmaakte als eerste snelle hulp voor Rode Kruis Vlaanderen, benadrukt het kabinet-Jambon. Door het onmiddellijk vrijmaken van deze middelen kon Rode Kruis Vlaanderen al een eerste financiële transfer uitvoeren naar zowel Turkije als Syrië om de eerste noden ter plaatse te ondersteunen. Door de verhoging van de financiering met twee miljoen euro kan Rode Kruis-Vlaanderen nog beter inspelen op de huidige noden in het rampgebied en de getroffen bevolking levensreddende steun geven.  “

Het menselijke leed na de aardbeving in Turkije en Syrië is verschrikkelijk. Vlaanderen toont zich solidair. De Vlaamse regering heeft onmiddellijk na de ramp 200.000 euro voor snelle hulp vrijgemaakt. We doen daar nu 2 miljoen euro bovenop, dat goed zal besteed worden door Rode Kruis Vlaanderen”, aldus Jambon. 

Partner Content