‘Meer dan 40.000 burgers omgekomen bij slag om Mosoel’

De stad die voor ze door terreurgroep Islamitische Staat (IS) werd veroverd bijna twee miljoen inwoners telde, ligt nagenoeg helemaal in puin. © Reuters

Het enige dodental dat tot dusver circuleerde, was de conservatieve schatting van de groep Airwars, die het bij ruim 5.000 burgerdoden hield.

Bij de slag om Mosoel zijn meer dan 40.000 burgers omgekomen. Dat meldt de Britse krant The Independent donderdag op basis van rapporten van inlichtingendiensten. De rapporten waarop journalist Patrick Cockburn zich baseert, zijn opgesteld door de Iraakse Koerden. Het enige dodental dat tot dusver circuleerde, was de conservatieve schatting van de groep Airwars, die het bij ruim 5.000 burgerdoden hield.

Volgens Hoshyar Zebare, tot voor kort nog Iraaks minister van Financiën, liggen bovendien nog veel lijken onder het puin. De stad die voor ze door terreurgroep Islamitische Staat (IS) werd veroverd bijna twee miljoen inwoners telde, ligt nagenoeg helemaal in puin. De slag om de stad zorgde voor ruim een miljoen ontheemden.

Zebari wijt het hoge dodental onder de burgers aan een aantal factoren: onverbiddellijke en onophoudelijke bombardementen door de Iraakse overheidstroepen, onoordeelkundige luchtbombardementen door de internationale coalitie en moordpartijen door IS-militanten en -scherpschutters.

Corruptie en afrekeningen

De Koerdische oud-minister neemt Bagdad een manifest gebrek aan wil om de vernielde stad op te bouwen kwalijk. Hij twijfelt er ook aan of Mosoel, een (gewezen) lappendeken van etnieën en religieuze gezindheden, nog tot zoiets als verzoening kan komen.

De woede van Chyristenen, Jezidi’s, Koerden en anderen is gericht op de soennitische meerderheid – IS is een salafistische, fundamentalistisch soennitische, beweging. Voorts stoort Zebari zich aan de corruptie van het Iraakse leger, dat blijkbaar in ruil voor steekpenningen IS-militanten in vrijheid laat of vrije aftocht verleent. Vandaar dat de burgers van Mosoel geen IS-militanten meer aangeven bij de overheid: zij vrezen voor represailles. Anderen brengen gevangengenomen jihadisten zelf om, bijvoorbeeld door ze van hoge gebouwen te gooien.

Partner Content