Meer dan 150.000 migranten hebben sinds begin dit jaar de Middellandse Zee overgestoken naar Europa. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt dat iedere dag een duizendtal vluchtelingen aankomen op de Griekse eilanden.

Meer dan 1.900 personen kwamen om het leven tijdens de gevaarlijke oversteek dit jaar. De IOM zegt dat een "collectief en consequent antwoord van Europa" nodig is.

Sinds januari kwamen er 77.000 personen aan in Griekenland. In heel 2014 ging het om 34.442. Ongeveer 75.000 kwamen aan in Italië. "Gemiddeld arriveren er iedere dag duizend personen op de Griekse eilanden. De meerderheid vlucht voor de oorlog in Syrië", zegt William Spindler, woordvoerder van UNHCR.

Hulp voor Griekenland

"Het aantal vluchtelingen is zo groot dat de lokale autoriteiten en gemeenschappen er niet meer tegen opgewassen zijn, ondanks alle inspanningen", zei de woordvoerder. "Griekenland heeft dringend hulp nodig en we wachten tot Europa ingrijpt." Ook Macedonië en Servië, waar de migranten nadien naartoe trekken op weg naar het noorden, hebben hulp nodig, zegt de woordvoerder.

In Italië maakte de kustwacht bekend dat ze in de nacht van donderdag op vrijdag 823 migranten gered heeft bij 8 operaties. Ook werden 12 lichamen aangetroffen. Berlijn en Parijs kondigden donderdag in Luxemburg aan dat ze een derde van de ongeveer 60.000 migranten voor hun rekening zullen nemen die de Europese Unie wil opvangen. Dat moet de forse druk op Italië en Griekenland verlichten. (Belga/TE)

Meer dan 150.000 migranten hebben sinds begin dit jaar de Middellandse Zee overgestoken naar Europa. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt dat iedere dag een duizendtal vluchtelingen aankomen op de Griekse eilanden. Meer dan 1.900 personen kwamen om het leven tijdens de gevaarlijke oversteek dit jaar. De IOM zegt dat een "collectief en consequent antwoord van Europa" nodig is. Sinds januari kwamen er 77.000 personen aan in Griekenland. In heel 2014 ging het om 34.442. Ongeveer 75.000 kwamen aan in Italië. "Gemiddeld arriveren er iedere dag duizend personen op de Griekse eilanden. De meerderheid vlucht voor de oorlog in Syrië", zegt William Spindler, woordvoerder van UNHCR. "Het aantal vluchtelingen is zo groot dat de lokale autoriteiten en gemeenschappen er niet meer tegen opgewassen zijn, ondanks alle inspanningen", zei de woordvoerder. "Griekenland heeft dringend hulp nodig en we wachten tot Europa ingrijpt." Ook Macedonië en Servië, waar de migranten nadien naartoe trekken op weg naar het noorden, hebben hulp nodig, zegt de woordvoerder. In Italië maakte de kustwacht bekend dat ze in de nacht van donderdag op vrijdag 823 migranten gered heeft bij 8 operaties. Ook werden 12 lichamen aangetroffen. Berlijn en Parijs kondigden donderdag in Luxemburg aan dat ze een derde van de ongeveer 60.000 migranten voor hun rekening zullen nemen die de Europese Unie wil opvangen. Dat moet de forse druk op Italië en Griekenland verlichten. (Belga/TE)