Medvedev waarschuwt Israël voor ‘gevaarlijke retoriek’ tegen Iran

De Russische president Dimitri Medvedev hekelt Israëls ‘gevaarlijke retoriek’ over het atoomprogramma van Iran. Die kan tot een gewapend conflict in het Midden-Oosten leiden, klinkt het.

De spanning stijgt in de aanloop van de publicatie van het rapport van het t Internationaal Atoomagentschap (IAEA) over het atoomprogramma van Iran. De waarschuwingen stapelen zich op voor een militaire operatie van Israël tegen de nucleaire installaties in het vroegere Perzië.

De Russische president Dimitri Medvedev hekelde Israëls “gevaarlijke retoriek” die tot een gewapend conflict in het Midden-Oosten kan leiden. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en zijn Franse collega Alain Juppé waarschuwden voor een aanval. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak spande zich in om de zorgen voor een nakende oorlog met Iran te ontzenuwen.

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA beschikt volgens krantenberichten over “vele documenten” voor een systematische ontwikkeling van kernwapens in Iran. In Israël wordt sinds dagen intensief over de mogelijkheid gediscussieerd om de veronderstelde ontwikkeling van kernwapens in Iran met een militaire operatie te verhinderen.

Netanyahu en Barak op oorlogspad

Er viel te horen en te lezen dat premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie Barak druk bezig zijn om de weerstand in de Israëlische regering tegen verrassingsaanvallen op Iran te breken. Bij gesprekken met de Amerikaanse president Barack Obama bleven beide heren heel vaag over hun aanvalsplannen.

“Een oorlog is geen picknick, en wij willen geen oorlog”, zei Barak op de Israëlische radio. Israël heeft nog niet beslist om militair in te grijpen. Mediaberichten over mogelijke Israëlische aanvalsplannen op de atoominstallaties in Iran omschreef hij als “paniekzaaierij”.

Medvedev: ‘Diep adem halen en gesprekken voeren’

Medvedev zei in Berlijn tijdens zijn bezoek aan Duitsland dat Israël momenteel een bedreigingsscenario opbouwt. “Het dreigement van een militaire operatie kan op een grote oorlog uitdraaien”. Het komt er nu op aan de situatie te bedaren, diep adem te halen en gesprekken te voeren”, zei de Russische president. Moskou heeft Iran er steeds op gewezen zich te houden aan het uitsluitend vreedzaam karakter van zijn atoomprogramma. “Spijtig genoeg is er nog geen beweging in die richting”, zei Medvedev.

Westerwelle: ‘Militaire interventie vermijden’

Westerwelle zei op de ARD: “In het geval de zaken zich toespitsen en het rapport weergeeft dat Iran opnieuw aan dat programma werkt, zullen we in Europa ook een volgende ronde van sancties voorbereiden”. Indien Rusland en China niet meedoen aan die sancties, sluit Westerwelle niet uit dat Europa mogelijk op de solotoer gaat.

Tegelijkertijd waarschuwde Westerwelle ervoor om “militaire opties op tafel te leggen”. Dergelijke debatten zouden de Iraanse leiding eerder sterken dan verzwakken, zei hij in het Hamburger Abendblatt van dinsdag. Aan de Franse Buitenlandminister Alain Juppé zei hij: “Men moet alles in het werk stellen om te vermijden wat niet meer te herstellen is: en dat is een militaire interventie”.

Er is echter reden om aan te nemen dat het Iraans atoomprogramma ook militaire doelen dient. “Dat zou een buitengewoon zware destabilisering van de regio betekenen, en Frankrijk zit daarbij in een sterke positie. Als het nodig wordt de sancties nog te verstrengen, zijn wij daartoe bereid”, verklaarde Juppé op RTL.

Barak: ‘Iran neemt wereld bij de neus’

De Israëlische Defensieminister zei over het verwachte IAEA-rapport: “Iran streeft op geraffineerde wijze verder naar nucleaire wapens en neemt de wereld bij de neus, dat is de kern van de zaak van het rapport”.

Het bestaan van Israël (de ‘existentiële dreiging’) komt door raketten uit Iran of van de Libanese Hezbollahmilitie niet in gevaar. Het is ook erg overdreven om in geval van oorlog te zeggen dat er in Israël duizenden doden zouden vallen. “Stel dat het tot een oorlog komt – wat wij niet willen – dan zullen er geen duizend doden vallen en zal de staat Israël niet vernietigd worden”, zei Barak. “Als alle mensen thuis blijven, zelfs geen 500”. Israël beschikt wel over kernwapens.

Nog geen waterdicht bewijs tegen Iran

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung blijkt uit het IAEA-rapport dat Teheran in alle voor de bouw van kernwapens essentiële toepassingsgebieden actief is of was. Daartoe behoren de uraniumverrijking, de constructie van een kernkop voor Iraanse raketten en een ontstekingsmechanisme voor een nucleaire kettingreactie. De Britse krant The Guardian berichtte dat in het rapport verschillende aanwijzingen staan voor kernwapenproeven in Iran. Volgens de FAZ is bij de IAEA in Wenen sprake van een nieuwe etappe in de atoomstrijd met Iran. Nooit eerder heeft de IAEA dermate gedetailleerd zijn bevindingen uiteengezet.

Deskundigen wijzen er in elk geval op dat er nog steeds geen “smoking gun”, dus geen waterdicht bewijs, tegen Teheran voorhanden is. Een diplomaat sprak volgens de krant met het oog op het rapport van een onvoltooide mozaïek. Het wordt als onwaarschijnlijk geacht dat de IAEA uitdrukkelijk zal (kunnen) vaststellen dat Iran aan kernwapens werkt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content