Russisch president Dimitri Medvedev wil zich verkiesbaar stellen voor een tweede ambtstermijn. In een interview met de Financial Times benadrukte hij echter dat hij daartoe niet de strijd wil aangaan met oud-president en huidig premier Vladimir Poetin.

Medvedev vindt dat iedereen die de positie van president bekleedt, zou moeten willen meedoen aan de verkiezingen. Maar toch beklemtoonde hij dat de beslissingen voor de kandidaatsstelling in samenspraak met zijn "collega en oude vriend Poetin" zal genomen worden.

Dat hij de strijd zou aangaan met Poetin, vond hij moeilijk voor te stellen: "Vladimir Poetin en ik vertegenwoordigen grotendeels een en dezelfde politieke kracht. Een krachtmeting tussen ons beiden zou dus onze taken en doelen beschadigen."

Mocht Medvedev een tweede keer verkozen raken, dan zou hij een politiek systeem met meer concurrentie invoeren. Dat is volgens hem noodzakelijk voor de economische modernisering van Rusland. Verder zou hij ook raken aan het centraal geregelde bestuur en de door de staat gedomineerde economie.

Geen kloof Zo suggereerde hij dat er opnieuw gouverneurs gekozen zouden kunnen worden voor de 89 Russische regio's. De afschaffing ervan was nochtans een speerpunt van toenmalig president Poetins beleid, die het centrale gezag en de staatsgedomineerde economie installeerde. Medvedev hamerde er desondanks op dat het absoluut ongepast zou zijn te zeggen dat er een groeiende kloof tussen hen beiden ligt.

Wie van de twee heren de officiële kandidaat voor de presidentsverkiezingen zal zijn, is ondertussen uitgegroeid tot de hamvraag in het Russische politieke debat. De onzekerheid over het antwoord maakt de Russische zakenwereld zenuwachtig en zorgde de afgelopen maanden voor een kapitaalvlucht uit het land. (SD)

Russisch president Dimitri Medvedev wil zich verkiesbaar stellen voor een tweede ambtstermijn. In een interview met de Financial Times benadrukte hij echter dat hij daartoe niet de strijd wil aangaan met oud-president en huidig premier Vladimir Poetin. Medvedev vindt dat iedereen die de positie van president bekleedt, zou moeten willen meedoen aan de verkiezingen. Maar toch beklemtoonde hij dat de beslissingen voor de kandidaatsstelling in samenspraak met zijn "collega en oude vriend Poetin" zal genomen worden. Dat hij de strijd zou aangaan met Poetin, vond hij moeilijk voor te stellen: "Vladimir Poetin en ik vertegenwoordigen grotendeels een en dezelfde politieke kracht. Een krachtmeting tussen ons beiden zou dus onze taken en doelen beschadigen." Mocht Medvedev een tweede keer verkozen raken, dan zou hij een politiek systeem met meer concurrentie invoeren. Dat is volgens hem noodzakelijk voor de economische modernisering van Rusland. Verder zou hij ook raken aan het centraal geregelde bestuur en de door de staat gedomineerde economie. Geen kloof Zo suggereerde hij dat er opnieuw gouverneurs gekozen zouden kunnen worden voor de 89 Russische regio's. De afschaffing ervan was nochtans een speerpunt van toenmalig president Poetins beleid, die het centrale gezag en de staatsgedomineerde economie installeerde. Medvedev hamerde er desondanks op dat het absoluut ongepast zou zijn te zeggen dat er een groeiende kloof tussen hen beiden ligt. Wie van de twee heren de officiële kandidaat voor de presidentsverkiezingen zal zijn, is ondertussen uitgegroeid tot de hamvraag in het Russische politieke debat. De onzekerheid over het antwoord maakt de Russische zakenwereld zenuwachtig en zorgde de afgelopen maanden voor een kapitaalvlucht uit het land. (SD)